Polisuppbåd vid utvisning till diktaturens Burundi

2009-10-21 13:57:56
Daniella, som flytt förföljelsen i det krigsdrabbade Burundi, skulle hämtas kl 04.00 på flyktingförvaret i Märsta för att sättas på ett specialchartrat flyg tillsammans med flertalet andra burundier, från bland annat flyktingförvaret i Flen.
Demonstranterna, som kom till förvaret redan kl 01.45, möttes av blickar från de flyktingar som satt bakom de säkerhetsbyggda fönstren. Flera handskrivna lappar trycktes upp mot plexiglasen, med texter som ”We want freedom”. Andra signalerade med sina händer för att visa hur dåligt de mådde, att de gick på mediciner eller t o m ville ta sina liv.

Demonstranterna blockerade en av de två utfarterna med en bil parkerad på tvären, samtidigt som den andra sidan täcktes upp av demonstranterna själva. Fler och fler poliser anlände till platsen utan att ve­ta vad de skulle göra. Trots fukt och kyla fanns dock inga tecken på att ge upp från demonstranternas sida.

Polisen kallade in en bärgningsbil för att bogsera bort Rättvisepartiet Socialisternas bil, som ingick i blocka-den av de två utfarterna. Men efter en appell från Mattias Bernhardsson – att flyktingarna kommer att fängslas av diktaturen om de avvisas, samt att ingen kan kräva av honom som förare att vara en del av en deportation – valde till slut bärgningsbilens förare att vända och, till polisens förtret, vä­gra att utföra jobbet.
Detta välkomnades med applåder av armkrokskedjan av demonstranter som ställt sig framför bilen.
Då klockan passerat 05.00 och transporten var mer än en timma försenad valde polisen att gå in och bryta upp blockaden och gripa sex personer.
Enligt polisen kommer de gripna sannolikt att åtalas för ”ohörsamhet mot ordningsmakt” och ”våldsamt motstånd”, vilket är befängt då de som ingick i blockaden gjorde det tydligt och klart för polisen redan in­nan gripandet, bl a med megafonen, att det enbart var fråga om passivt motstånd. Polisen svarade att ”passivt är detsamma som våldsamt”.
RS och Offensiv kräver att inga ska åtalas.
Med den massiva polisinsatsen kunde utvisningen till slut verkställas. I skrivande stund förnekar dock Arlandapolisen, Stockholmspolisen och Gränspolisen att någon utvisning ägt rum.

Planet som lyfte tidigt under tisdagsmorgonen var specialchartrat. Flertalet burundier fanns ombord. Planet mellanlandar på andra ställen i Europa för att hämta upp fler flyktingar, som en följd av Europas gemensamma flyktingpolitik.
Under 2008 behandlades 220 är­enden från just Burundi. Endast 35 av dessa fick stanna i Sverige.
Enligt Amnesty Internationals årsrapport från 2008 är rättssäkerheten dålig i Burundi. Polis och militär torterar, griper eller frihetsberövar människor godtyckligt. Våldtäkter är ock- så vanligt, samt att journalister hotas i sin yrkesutövning.
Migrationsverket såväl som regeringen och UD är väl medvetna om läget i Burundi, ändå är okänsligheten på gränsen till kriminell. För att möjliggöra utvisningen har Sverige släppt in en diplomat från Burundi för att identifiera flyktingarna, bland annat genom att lämna ut deras asylhandlingar! Med andra ord förser Sverige diktaturen med detaljerad information om personernas flyktingskäl, så­som människorätts-, politiskt eller journalistiskt arbete!

Svensk polis som följer med på ”utvisningschartern” tvingas övernat­ta innan hemresan till Sverige, men inte i Burundi, utan i Kenya där situa­tionen bedöms vara lugnare. Att rege-ringen, som starkt avråder svenskar från att resa till Burundi p g a att det är farligt, inte anser att politiska flyktingar eller jagade journalister är värda samma omtanke är ett skälvande be­vis på statens rasism.
Regeringens år inför valet är ”återvändandets år”; ett cyniskt försök att vrida uppmärksamhet från attackerna på arbetare, pensionärer, arbetslösa och unga samt två sina egna händer genom att misstänkliggöra papperslösa och flyktingar.

Asylrörelsen behöver växa sig starkare. Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla att bli aktiva i denna o­erhört brännande fråga.
  • Stoppa utvisningarna – återinför rätten till asyl!
Johannes Lundberg
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!