Polisvåld på 1 maj i Kazakstan

2011-05-04 14:07:33
Fredliga demonstranter attackerades brutalt av polisen på 1 maj i Almaty, Kazakstan. Socialisten Ainur Kurmanov slogs ned och blev sparkad i huvudet. Efter ambulansfärd till sjukhus och konstaterad hjärnskakning fortsatte trakasserierna, inklusive ett nytt åtal mot Ainur Kurmanov och andra demonstranter.

Efter demonstrationen sökte polisen upp Vadim Kuramshin i ett försök att konfiskera en kamera, men angreppet finns dokumenterat på film (se http://www.socialismkz.info).
Attacken från polisen i Kazakstan understryker återigen den diktatoriska regimens rädsla för protester underifrån, väl medveten om det utbredda missnöjet i landet. Några dagar innan första maj angreps Esenbek Uktesh­bayev, ledare för protesterna mot vräkningar och husrivningar.
Oppositionen, som samlas i rörelsen ”Kazakstan 2012” och i en ny fackföreningsrörelse, fick inget tillstånd till en egen demonstration på 1 maj. De gick därför till det officiella tåget, där de angreps.

Ainur Kurmanov, ledande medlem i CWI i Kazakstan, kommer troligast att åtalas för olaglig demonstration – trots att han deltog i en officiell manifestation.  Han riskerar därmed att återigen dömas till 15 dagars fängelse för kampen mot Nazarbajevs odemokratiska regim. Redan den 2 maj åtalades Dmitrij Tikhonov för samma ”brott”.

Rättvisepartiet Socialisterna har skickat protestbrev med följande krav:
  1. Polisens trakasserier och våld mot oppositionen måste upphöra.
  2. Dra tillbaka anklagelserna mot Dmitrij Tikhonov.
  3. Inga anklagelser mot Ainur Kurmanov.
  4. En offentlig utredning om våldsamma angrepp på fredliga demonstranter.
  5. Stoppa angreppen på ­tidningarna ”Respublik” och ”Vremja”.
  6. Dra tillbaka uppsägningar av arbetaraktivister och fackföreningsaktivister som kämpar för jobben och emot lönesänkning­ar.
  7. För nationalisering av olje- och gassektorn under arbetarnas kontroll och förvaltning.
  8. Fullt stöd för ”Kazakstan 2012” – för ett massarbetarparti med ett socialistiskt program.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!