Politikerna vill inte se alternativen till trängselskatten i Göteborg

2015-02-12 13:55:30
Trängselskatten har varit och är en omdebatterad fråga där politikerna gång på gång har kört över de röster som majoriteten av de boende i Göteborg har fört fram.

Efter omröstningen om trängselskatten i samband med valet i september 2014 blev resultatet tydligt: De flesta säger nej till trängselskatten och vill se andra alternativ.
Politikerna gör allt för att tysta ner dessa röster. I en nyligen publicerad rapport från kommunledningen om trängselskatten är ett av resultaten att det inte finns andra alternativ. Men visst finns det alternativ! ”Mot trängselskatten – för gratis och utbyggd kollektivtrafik” var namnet på den kampanj Rättvisepartiet Socialisterna hade i Göteborg. Istället för att införa en straffavgift på de som i många fall tvingas ta bil kan till exempel kollektivtrafiken bli mer tillgänglig.

Politikernas argument om att införa trängselskatt för miljön och klimatet börjar bli mer och mer genomskinligt. Samtidigt höjs kollektivtrafikpriset regelbundet och våra spårvagnar och järnvägar rustas inte upp. Att minska bilismen är något som behöver göras, men det sker inte genom en trängselavgift. Kollektivtrafiken måste förbättras genom att vara gratis, mer tillgänglig för personer med funktionsvariationer och behöver utökas i form av att införa fler hållplatser och åkturer även utanför staden.
Högerpolitiken visar att den har sina begränsningar när det är profitjakten som är i fokus, och det står i skarp kontrast till verkliga alternativ. För att nå en förändring och för verkliga satsningar på klimatet behöver vi ställa krav underifrån, på åtgärder som inte straffar utan gynnar oss och hela samhället. ■

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!