”Politikernas besparingar omöjliggör en patientsäker vård”

2010-06-09 13:02:49
Den 27 maj skrev samtliga 37 underläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg en debattarti- kel i Göteborgs-Posten, där de beskriver den fullständigt orimliga arbetsbelastningen och patient-osäkerheten som råder under jourtid på sjukhuset.

”Läkare och annan sjukvårdspersonal på vårt sjukhus signalerar ständigt om missförhållanden, men inget eller litet görs. Politiker och chefer som sitter långt från kärnverksamheten beslutar om besparingar som i praktiken o­möjliggör en patientsäker vård.”
Under sju timmar varje natt är det en läkare som ensam ansvarar för akutmottagningen och som samtidigt ska behandla de sjuka barn som ­ligger inskrivna på fem vårdavdelningar.
Men politikerna blundar inför det­ta faktum. Precis som underläkarna skriver måste de beslut som formar vården tas av personer nära verksamheten. Rättvisepartiet Socialisterna menar att sjukhusen måste kontrolleras demokratiskt av personalen och de som vårdas. Högavlönade politiker och tjänstemän i styrelser måste rensas ut ur vården. En förutsättning för detta är att kamp tas mot privatiseringar och vård driven med vinstintresse. Denna kamp borde facken stå i spetsen för, men så länge ledningen tvekar är det av gräsrötterna som kampen måste föras framåt.

Den 20 april fick samtliga riksdagspartier chansen att i Göteborgs-Posten presentera sina vårdvisioner efter valet i höst och man blir knappast överraskad över det gamla vanliga valfläsket. Samtliga partier vill förbättra vården, men skillnaden mellan ord och verklighet är milsvid. Ett tydligt exempel är Socialdemokraterna, som påstår att man verkar för en vård där patienten inte behöver en privat vårdförsäkring. Patientens behov ska stå i centrum, VG Primärvård säljs som ett system där vårdbehov, kvalitet och tillgänglighet är målen för alla vårdcentraler. Vårdgarantin ska skärpas. S är, tillsammans med samarbets­partierna i kommun och landsting, ansvariga för den vårdslakt som ägt rum i Göteborg.

Det är Socialdemokraterna som röstat igenom nedskärningarna på SU, det är också S som har drivit fram VG Primärvård, som trots fina ord skapar samma orättvisa förhållanden som Vårdval Stockholm, med ett ersättningssystem till de allt fler privata vårdcentralerna som tar mycket lite hänsyn till socioekonomiska faktorer, utan premierar ett högt antal patienter, oavsett den enskilda individens vårdbehov.
Vänsterpartiet säger sig vilja ge mer pengar till vården och ”inte maximera vinster”, men Vänsterpartiet var med och tog fram tjänstemannaförslaget som nedskärningarna på Sahlgrenska grundar sig på.
Den enda vägen framåt för att kunna garantera vård till alla, på lika villkor, är genom läkarnas, sköter­skornas och de andra vårdanställdas egna kamp.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!