Politisk vendetta mot RS och Asylrörelsen

2013-08-22 09:42:08


Polis och stat vill stoppa allt organiserat motstånd mot Sveriges inhumana flyktingpolitik bl a genom att åtala asylaktivister som Stefan (t v i bilden) utan skälig grund. Kampen för rätten till asyl växer sig dock starkare för varje dag.

I juni dömdes gränspolisen Stefan Meijerborg för att ha utsatt Stefan Berg, Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Asylrörelsen, för fara efter att ha kört sin bil med Stefan på huven i över tre kilometer. Nu försöker polisen hämnas genom att konstruera ett åtal mot honom. 

Efter att utvisningen av Fahrad Hajizada från Afghanistan stoppades den 6 augusti förra året och Asylrörelsen anmälde Meijerborg, startade även Polismyndigheten en förundersökning riktad mot Stefan Berg, för ”försök till främjande av flykt”. 

Utredningen lades ned av åklagare i december 2012. Men i samband med rättegången mot Meijerborg fattades ett beslut om att öppna utredningen igen, och veckan efter att domen mot Meijerborg vunnit laga kraft kallades Stefan Berg till förhör. Förhöret, som skulle kunnat vara regisserat av Kafka, handlade enbart om sådant som redan fastställts i rättegången.
Andra veckan i augusti meddelade polisen att åklagaren, Lotta Nielsen, istället för att lägga ned förundersökningen ändrat brottsrubriceringen till ohörsamhet mot ordningsmakten. Under förevändning att ett nytt förhör skulle hållas bokade man en tid med Stefan Berg och hans försvarare Staffan Sörensson. Istället för ett förhör, nöjde man sig dock med att delge Stefan misstanke om brott, enligt den nya rubriceringen. 
– Det här är inget annat än en politisk vendetta, en häxjakt för att dels tysta mig och dels för att sända ett varnande exempel till andra asylaktivister, säger Stefan Berg och fortsätter:
– Att Åklagarmyndigheten öppnar en förundersökning som helt och hållet saknar grund är avslöjande. Att man sedan ändrar brottsrubriceringen när man inser att det skulle vara omöjligt att driva fallet till åtal är en desperat manöver som bara en extremt politiskt färgad domare skulle låta passera, om man lyckas komma till rättegång. 
Staffan Sörensson kommenterar:
– En förnuftig och frisk åklagare som agerar utan påtryckningar hade lagt ner det här målet för länge sedan. Exakt vad som luktar här förstår jag inte riktigt, men den primitiva funktionen hämnd är ju en inte alltför långsökt gissning. Det borde vara ovärdigt för polis och åklagarväsende att syssla med sådant. 
– Nu återstår ohörsamhet, där det finns viss praxis. I händelseförloppet saknas ”ordningshållande befallning”. Det är redan utrett att Stefan inte haft praktiska möjligheter att åtlyda en sådan befallning – i så fall hade polismannen inte dömts – utan åklagare Nielsen ska försöka gå till domstol med en ej bevisad avvisande gest med handen, som Stefan sannolikt inte har uppfattat. Åklagaren har inte ens rätt att väcka åtal här, jag väntar på att utredningen läggs ned och att Stefan lämnas i fred, avslutar Staffan.
Även tidigare har polisen använt sig av liknande metoder när man trakasserade Amer Mohammed Ali, RS. Efter att först ha friats i rättegång kallades han till ett flertal förhör om samma händelse han friats från brottsmisstanke ifrån, och blev slutligen hämtad från sitt hem, iförd handfängsel, utan att hans advokat blivit informerad om det planerade förhöret. Utredningen lades sedan ner utan att åtal väcktes. 

Polisens och rättsväsendets repression har hittills inte kunnat stoppa Asylrörelsens arbete för att stoppa utvisningspolitiken eller från att fortsätta kampen. 
Den 6 juni i år organiserades demonstrationer i minst sju städer med krav på allmän amnesti åt gömda, ett stopp på utvisningarna och för lika villkor på arbetsmarknaden.
Asylrörelsen är starkare än någonsin och kampen fortsätter!

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!