Portugal: Avgörandet närmar sig

2011-01-21 11:32:40
I december rapporterade Offensiv om den historiska generalstrejken den 24 novem- ber som samlade massiva tre miljoner i Portugal. Statsskulden har redan ökat till 109 procent av BNP och den 12 januari hölls Portugals första auktion av statspapper, statsobligationer på 1,25 miljarder euro (11,1 miljarder kronor), för i år.

Det är inte osannolikt att Portugal blir det tredje EU-landet att be om stöd från EU och IMF, även om premiärministern José Socrates (socialdemokrat) fortfarande uttrycker sig starkt emot detta.
– Portugal och Irland är orelatera­de, sa José Socrates dagen efter att Irland begärt hjälp från EU och IMF, i syfte att stävja spekulationer om att Portugal skulle vara nästa land i ledet, enligt Svenska Dagbladet i slutet av förra året.
Det är dock inte längre en omöjlighet att det kommer sluta precis så. Om Portugal skulle acceptera EU:s och IMF:s räddningspaket skulle det leda till en situation som kan liknas vid den på Irland: åtstramningspaket som kommer att sträcka sig decennier framöver i tiden och innebära enor­ma försämringar för arbetare, pensio­närer, studerande, arbetslösa och sju- ka. För att förhindra ett lån höll Portugal förra veckan årets första auktion av statspapper. Det auktionerades ut tioåriga statsobligationer för 599 miljoner euro (5,33 miljarder kronor) och treåriga obligationer för 650 miljoner euro (5,8 miljarder kronor).

– Vi fortsätter nu med vår strate­gi att finansiera oss själva på marknaden, sa Portugals utrikesminister Fer- nando Teixeira enligt Svenska Dagbladet den 12 januari.
Detta innebär att Portugal inte direkt behöver ta hjälp av EU och IMF. José Socrates har länge stått under hård press av EU och IMF att ta de miljardlån som erbjuds i räddningssyfte för att förhindra att den ekonomiska krisen sprider sig vidare till öv- riga EU-länder. Socrates pressar istället för sin egen budget – en budget som föga förvånande innebär en massa nedskärningar som kommer att drabba den redan utsatta arbetar­klassen hårdast. Arbetslösheten är redan nu hög, pensionen ligger på 3 000 kronor i månaden och minimilönen på endast 4 750 kronor i måna­den. Dessutom är Portugal det land som enligt The Labour Force Survey har den tredje största andelen osäkra jobb och korttidsanställningar i hela EU, efter Polen och Spanien.
Det står klart att vare sig EU, IMF eller regeringen kan lösa krisen för folket i Portugal. Kampen måste istället komma underifrån. Det finns förutsättningar att bygga en massrörelse som tar strid för jobb, löner och social välfärd och som på allvar kan utmana Socrates och hans regering. So- cialismo Revolucionário (CWI i Portugal) uppmanar vänstern att väcka en debatt om ett alternativt ekonomiskt system och uppmanar till ännu en generalstrejk som nästa steg i kampen.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!