Portugal: Generalstrejk mot trojkan

2012-03-29 11:20:07
Torsdagen den 22 mars skakades Portugal av en ny, väldig 24-timmars generalstrejk. Strejken hade utlysts av den största fackliga centralorganisationen CGTP och var den andra generalstrejken på fyra månader.

För drygt en månad sedan, den 11 februari, demonstrerade uppemot 300 000 i Portugals huvudstad Lissabon. Det var den största demonstration som hållits i landet sedan revolutionen 1974-75. Bara några dagar efter ­denna väldiga manifestation beslutade CGTP att utlysa generalstrejk till den 22 mars.
”Idag lamslås Portugals ­större städer av den generalstrejk som fackföreningar utlyst mot regeringens åtstramningar. Inga sopor hämtas, i hamnarna ligger ­arbetet nere, tågen står stilla, det är stora störningar i kollektivtrafiken. Lissabons och Portos, Portugals näst största stad, tunnelbana står stilla och ikväll hålls demonstrationer i 38 städer”, rapporterade nyhetsbyrån AFP.

Portugal är ett av Europas fattigaste länder och lönerna är till och med lägre än i Grekland. I Portugal ligger minimilönen på 432 euro i månaden, knappt            3 900 kronor och det finns 1 miljon äldre människor, av totalt 10 miljoner invånare, som inte har mer än 280 euro (drygt 2 500 kronor) i månaden att leva på, enligt theportugalnews.com den ­18 februari.
Det senaste årets nedskärningar har haft en förödande effekt: arbetslösheten är den högsta på 30 år (officiellt nära 15 procent), ungdomsarbetslösheten har stigit till 30 procent och nästan hälften av alla mellan 18 och 30 år säger att de funderar på att flytta utomlands i hopp om att få jobb och inkomst.
Hundratusentals portugiser har redan lämnat landet.

Nedskärningar och skattehöjningar medför att levnadsstandarden sjunker med ytterligare 6 procent i år. För pensionärerna handlar det bokstavligen om en kamp för att överleva.
Minskade pensioner, nedskär­ningar i vård och omsorg samt kraftigt höjda vårdavgifter medförde att ovanligt många äldre dog i förtid, 1 600 fler denna vinter än tidigare.
Huvudorsaken var enligt flera läkare som larmat om detta, att de äldre inte längre hade råd med vård och uppvärmning av sina lägenheter (p g a kraftiga prisstegringar på gas och el). Det gjorde att de inte klarade ­vinterns umbäranden.
Regeringen skyller på influensan, men det var färre som insjuknade i influensa och fler som vaccinerade mot influensa den gångna vintern jämfört med tidigare år.
I ett bedrägligt försök att ­måla upp en bild av att Portugal är på rätt väg hänvisar trojkan till att landets budgetunderskott minskade till motsvarande 5,9 ­procent av BNP i fjol och påstår samtidigt att statsskulden kommer att hamna på betydligt under 120 procent av BNP 2013, då Portugal på nytt ska tvingas låna upp på egen hand.
Men dessa siffror är en politiskt motiverad synvilla. Budgetunderskottet minskade i år genom att regeringen la beslag på de bankanställdas pensionsfonder, vilket gav ett extra tillskott till statskassan på 5,6 miljarder ­euro (50 miljarder kronor).
Till följd av sjunkande export, fallande konsumtion, högre arbetslöshet och minskade statsinkomster krymper Portugals ekonomi med minst 3,3 procent i år, men analysföretaget Capital Economics förutser att BNP minskar med 4 procent i år och 8 procent nästa år.
Trenden vad gäller statsskulden är upp emot 122 procent av BNP i slutet av året. ”Till följd av svag ekonomisk utveckling, som minskar skatteintäkterna och ökar de sociala utgifterna, har Portugal halkat efter i budgetkonsolideringen. Läget har rentav försämrats under januari-februari i år jämfört med de två första månaderna 2011” (Dagens Industri den 21 mars).

Den parasitära finansmarknaden har redan räknat ut Portugal och förutser nya krislån och/eller en statsbankrutt, vilket åter­speglas i att räntorna på landets statspapper skenar. Samtidigt som Portugal står vid ruinens brant accelererar krisutvecklingen i Spanien, som tar emot det mesta av den portugisiska exporten.
Efter generalstrejken måste facket vara beredda att trappa upp med nya och längre generalstrejker, med början i en 48-timmars generalstrejk.
”Vägra betala skulden, stoppa nedskärningarna och privatiseringarna, för offentliga jobbsatsningar!” – bakom detta krav bör facken och landets vänsterpartier förenas.
Veckan efter generalstrejken i Portugal går de spanska facken ut i generalstrejk. Det är hög tid att de europeiska fackföreningar­na samlas i en gemensam alleuropeisk generalstrejk mot kapita­lism och högerpolitik.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!