Portugal: Valförlust för Sócrates

2011-06-12 13:25:26
Föga förvånande förlorade Sócrates, som har suttit vid makten sedan 2005, och Socialistpartiet (PS) den portugisiska regeringsposten till det borgerliga socialdemokratiska oppositionspartiet PSD i söndagens val.

Efter valförlusten i söndags avgick den f d premiärministern José Sócrates officiellt som partiledare för PS (Socialdemokraterna), men redan i mars med- delade han sin avgång.
Med största sannolikhet kommer PSD att styra tillsammans med det konservativa CDS-PP och bilda en majoritetsregering. PSD kommer troligen att få mellan 102 och 109 platser av 230 i parlamentet, och CDS-PP mellan 12 och 28 platser. PSD fick mellan 37 och 42,5 procent av rösterna, mot 24,8 till 30 procent för PS.
Det två år tidigarelagda valet utlystes av Sócrates efter att oppositionspartierna röstat ner hans tredje åtstramningspaket på mindre än ett år. Offensiv har tidigare rapporterat om generalstrejken i november förra året som var en reaktion på just des­sa åtstramningspaket, där över tre miljoner människor slöt upp i Portugals största generalstrejk någonsin.

Det finns ett stort motstånd mot åtstramningspaketen och även mot ingripandet från EU och IMF vilket visades i de enorma protesterna den 12 mars, där över 300 000, framförallt unga, gick ut på gatorna för att visa sitt missnöje. Enligt Portugals stati­stikmyndighet (INE) är två miljoner, cirka 20 procent, av landets befolkning fattiga. Av dessa är hälften över 70 år gamla. En siff­ra som utan tvekan kommer att öka i och med de nya åtstramningspaketen som väntar landet.

PSD kommer antagligen att ha den kortaste smekmånaden i Portugals historia. Nyligen beviljades ett nödlån till Portugal på 78 miljarder euro (700 miljarder kronor) från EU och IMF, där ett åtstramningspaket följde med i vanlig ordning. Trots riktad kritik mot Socialistpartiet och Sócrates sparpaket gick oppositionspartierna med PSD i spetsen under förhandlingar med EU och IMF med på ungefär samma åtstramningar som sparpaketen innehöll, bland annat nedskärningar på sjuk- och hälsovård med 925 miljoner euro (8,33 miljarder kronor) och nedskärningar på utbildningsväsendet med 370 miljoner euro (3,3 miljarder kronor).
Utöver det kommer även bidragen till kommunerna att min­ska, likaså pensionerna. Dessutom kommer statliga inrättning­ar för över 5,5 miljarder euro (50 miljarder kronor) att privatiseras.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!