Presskonferens i Köpenhamn: ”Vi ska stämma den danska polisen”

2009-12-13 22:20:44


Kravallpolis fotad av sittande demonstranter

Rättvisepartiet Socialisterna, Miljöförbundet  Jordens Vänner och Fältbiologerna anordnade på söndagen en välbesökt presskonferens om den danska polisens övergrepp mot ett knappt tusental av lördagens uppåt 100 000 klimatdemonstranter.

Tord Björk från Miljöförbundet Jordens Vänner i Sverige öppnade presskonferensen med en frän kritik mot den danska polisen och dess lymmellag, som syftar till att skrämma demonstranter från att delta i klimatrörelsens massprotester. Enligt Björk hade flera medlemmar i Friends of the Earth (Jordens Vänner) från andra länder i Europa blivit omhändertagna.
Han uttalade också tydlig kritik mot att de danska medarrangörerna till demonstrationen försummat risken för att detta skulle hända i förberedelsearbetet.

Fältbiologernas ordförande Johanna Paulsson instämde i kritiken mot polisen och förklarade att även medlemmar i hennes organisation fängslats. Fältbiologen Lars Axelsson från Östersund och RS:aren Karin Wallmark gav talande vittnesmål och fick upprepade gånger berätta om hur de tvingats sitta fängslade med händerna på ryggen i 6-7 timmar, först i cirka tre timmar på den kalla gatan och därefter i flera timmar på ett betongolv i det sk "klimatfängelset" eller i bussar sedan golven blivit fulla.

Flera som vägrats toalettbesök tvingades kissa på sig. Andra hade fortfarande dagen efteråt smärtor i rygg, armar, axlar och handleder. I Rättvisepartiet Socialisternas block omhändertogs 40 demonstranter från Sverige, Tyskland och Belgien, som alla var där för att uttrycka sin mening med fredliga medel.

– Vi ska stämma den danska polisen för att de utan anledning saboterade 968 demonstranters rätt att demonstrera och yttra sig i vår tids största globala ödesfråga. Vad vi har sett är en oacceptabel tillämpning av en oacceptabel lag, den sk lymmellagen, som inte får tillåtas spridas i Europa, förklarade Arne Johansson från RS.
Arne gick också till skarp polemik mot Sydsvenskans ledare som till den närvarande reporterns förlägenhet skrivit att 700 gripits "som uppträtt våldsamt…När demonstranter tar till våld lyckas de ändå aldrig uttrycka annat än förakt för det demokratiska samhälle som ger dem rätt att demonstrera".
– Precis det motsatta har hänt, sa Arne och påpekade att inte en enda av de 400 som greps vid samma tillfälle som RS delgivits någon misstanke om brott.
Till och med polisen har medgivits att de gripits "i förebyggande syfte".

Karin Wallmark läste också upp den lista av punkter som man enligt den danska polisens egen klagobroschyr har rätt att klaga på, och konstaterade att det tänkte hon göra, "på varenda punkt"! Arne Johansson sade också att det var läge att tillsammans med RS kontakter i Europaparlamentet undersöka om den danska lymmellagen kan anmälas till Europadomstolen.

Sydsvenska Dagbladets rapport från presskonferensen
Danska Indymedias engelska översättning av Sydsvenskans artikel

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!