Preventiva arresteringar och visiteringszon i hela Köpenhamn

2009-12-10 10:16:47
Den danska polisen har redan hunnit uppträda provokativt vilket upprör många.  Den 8 december genomfördes en stor husransakan på Ragnhildgade i Norrebro där många av demonstranterna bor. Personliga ägodelar beslagstogs. Bussar med demonstranter har stoppats och hållits alldeles för länge, även där har polisen tagit hand om saker. Polisen har skaffat sig så stora befogenheter att folk på gatan frågar sig om det överhuvudtaget går att demonstrera.

Det senaste är att polisen har rätt att använda filmer från trafikövervarkningskameror som bevis. De har med ett nytt COP15 designat lagpaket rätt att göra en preventiv arrestering av en person trots att denne inte har gjort något. Man kan då bli hållen i högst tolv timmar. Blir man arresterad på riktigt får polisen hålla en utlänsk person i 72 timmar utan domstolsbeslut.

Människor på stan trakasseras av polisen utifrån etnisk härkomst. Hela Köpenhamn har gjorts till en visiteringszon. I fredags satte polisen 15 personer i handfängsel för att de antogs ockupera ett hus, men det visade sig att de bodde där. Poliser som är beodrade att jobba 16 timmar om dagen i 14 dagar vägrar svara på frågor. Tydligen avskaffas demokratin för de vanliga människorna när världledarna och förtagslobbyn har toppmöte.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!