Pride behöver gräsrotskamp

2012-08-11 10:51:23
Stockholm Pride slog deltagarrekord under paraden, där 50 000 människor deltog. Men var låg egentligen fokus under Prideveckan?

Rättvisepartiet Socialisterna förde under Pride kampanj mot den inhumana flyktingpolitik som Sverige bedriver genom att utvisa hbt-flyktingar till tortyr, krig, förföljelse.
Kampanjen samlade in oerhört många namn och väckte stort intresse bland människorna som besökte Pride eller gick förbi området.
Samtidigt finns det saker som var mindre bra. Fortfarande tillåts till exempel Kristdemokraterna och Migrationsverket att delta på Pride.
Kristdemokraterna är tillsammans med Sverigedemokraterna de som gör allra minst för hbt-personers rättigheter och de vill såklart inte ha ett uppbrott med det djupt rotade heteronormativa samhället och det förtryck som finns på hbt-personer.
Hbt-flyktingar behandlas illa i asylprocessen och Migrationsverket avslår asylansökningar med falska påståenden som att hemlandets regering kan skydda dem eller att man kan leva med sin sexualitet dold, vilket är totalt föraktfullt att göra och inte desto mindre ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Vidare är Pride fortfarande väldigt kommersialiserat; profit och fest styr och någon inriktning på kamp finns inte, vilket är milsvida från dess ursprung ur Stonewall-upproren.
Det märks även på andra partier som deltar: under själva paraden var Rättvisepartiet Socialisterna de enda som reste politiska paroller och skrek slagord, vi politiserade paraden helt enkelt och för den delen hela Prideveckan. De andra partierna dansade mest omkring till hög musik.
Man utesluter även en stor del av arbetarklassen från att delta under Prideveckan då en biljett kostar 1 300 kr, något som alla inte har råd med. Man riktar sig främst mot den vita medelklasskaran av hbt-personer.

Vi var under Pride, och är varje dag, det enda parti som tar kamp mot allt förtryck såsom rasism, homofobi, sexism och heteronormer. Det finns ett stort behov av att bygga rörelser med styrelse i gräsrötterna som kämpar aktivt mot det förtryck som hbt-personer får utstå, där fackföreningar, arbetar- och ungdomsorganisationer ingår och som tar strid för allas lika värde och rättigheter, och där har vi en väldigt viktig roll att spela.
Det är bara så som man på allvar kan utmana det system som upprätthåller de förtryck som råder.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!