Pride i Borås, Luleå och Bandhagen

2017-07-22 16:26:27

foto: Elin Gauffin
Några tal hölls på Bandhagen Pride efter en kortare parad.

Borås Pride den 15-17 juni erbjöd många aktiviteter; föreläsningar, utställningar, diskussioner med mera. Även om företag och myndigheter fanns med utmärktes programmet av ideella krafter och initiativ från engagerade. För politiken stod RS, även om andra partier var där.

Många besökare valde att besöka Rättvisepartiet Socialisternas (RS) tält, som låg mitt i solen, långt ifrån de etablerade partiernas rad – en slående symbolik. Samtidigt som dessa partier försöker sola sig i glansen under förespeglingen av att vara ”toleranta”, står de, med undantag för (V), för den utvisningspolitik som drabbar hbtq-flyktingar.
I 72 länder är homosexualitet ett brott, och straffas i flera av dessa med fängelse, tortyr och döden. Trots detta utvisas hbtq-personer dit, vilket stod i fokus för RS. Listor med krav på att hbtq-flyktingar ska få asyl fylldes, och många köpte Offensiv samt bidrog ekonomiskt till kampen för att stoppa utvisningarna.

RS ordnade även en tipsrunda. Frågorna handlade om transpersoners kamp för upprättelse, förtrycket av homosexuella i Tjetjenien, hbtq-kampens stora landvinningar i och med den 100-årsjubilerande ryska revolutionen med mera.
Offensiv passade även på att besöka två programpunkter. Dels fotoutställningen ”Paragraph 157”, om de homosexuella i nazi-Tysklands koncentrationsläger, dels ett gruppsamtal med titeln ”Sociala rörelser”. Bland deltagarna fanns Saga Becker, skådespelare och ambassadör för Suicide Zero.
David Lindquist från RS argumenterade för att politiska rörelser och kollektiv kamp är vad som leder till seger.
Som exempel tog han ryska revolutionens landvinningar för hbtq-personer, Stonewallupproret 1969 och transaktivisters långa kamp mot tvångssteriliseringar.
Becker däremot tog upp vikten av kunskap, och hävdade att det gällde att få makthavare att inse folkets behov.

Sista dagen gick en parad med flera tusen deltagare. RS:s block tågade stolt genom staden med en banderoll som uppmanade till hbtq-kamp.
Genom megafon uppmärksammade vi de tusentals åskådarna om tvångsutvisningarna av hbtq-flyktingar, och manade till kamp och enighet i hbtq-rörelsen. Vänsterpartiet reste på krav på kärlek.
Newcomers gick i tystnad, med respekt för de som hotas när de talar, och valde således att inte nyttja den rätt som de önskar att andra hade. ■

Rättvisepartiet Socialisterna tog kamp för flyktingamnesti på Luleå Pride

Omkring 3 000 tågade i Luleås Prideparad under lördagen den 17 juni. Rättvisepartiet Socialisterna gick i ett block tillsammans med afghanska flyktingar mot utvisningar. Många, främst ungdomar, anslöt och stämde in i talkörerna för flyktingamnesti.

Festivalen hade nästan 5 000 besökare och många stannade vid RS bord och köpte politiska knappar. Ännu fler skrev på RS listor mot utvisningar av hbtq-flyktingar och instämde i vår kritik mot de styrande partiernas hyckleri.
De etablerade partierna deltar och viftar med prideflaggor för allas rättigheter samtidigt som man genomför en asylpolitik som slår hårt mot dom som flyr undan förtryck på grund av sin sexualitet.

Det märktes att Rättvisepartiet Socialisternas närvaro på Pride uppskattades som motvikt till den allt mer politiskt urvattnade och kommersialiserade inriktningen, vilket i år nådde nya höjder med dyrare artistbokningar och färre föreläsningar och seminarier. ■

”Alla vill bada bastu med en flata”

När Sophie Gunnarsson på Kallforsvägen i Bandhagen, Stockholm skickade in en motion till bostadsrättsföreningnen med förslag på att de skulle bygga en bastu fick hon ett chockerande svar i brevlådan. Ett anonymt vykort med orden ”Vem vill bada bastu med en flata?”. Då visste homofoben inte vem hen hade gett sig på.

Några veckor senare blommar hela gården i regnbågens färger. Som svar på attacken ordnade Sophie Bandhagen Pride den 17 juni. Det är picknick, musik, aktiviteter för barnen och efter viss tvekan också en mindre prideparad. Polisen har sagt nej till att marschera runt i Bandhagen eftersom nazister kan attackera. Varför kan då inte polisen köra bort nazisterna? Är det bara när nazister ska marschera (som i Almedalen och på första maj) som polisen sätter in sitt skydd?

Paraden blir ändå den kärleksuppvisning som det var tänkt. Den ringlar runt i det lummiga bostadsområdet och hela tiden ropas samma ramsa i trots: ”Alla vill bada bastu med en flata!”. Några grannar i paraden fnittrar och önskar högt att deras bastu nu kommer att bli en samlingspunkt för mångfald över hela Stockholm.
Efteråt blir det några kortare tal. Åsa Petersen berättar om sin flickvän Sophie som också var den som startade Luleå Pride för tio år sedan, som ju äger rum samtidigt som den första Bandhagen Pride. Balder Sarmentero från RFSU i Stockholm tycker att det har varit ett stärkande initiativ som behövs även mot andra skandaler så som nazisterna i Almedalen.
Jag intervjuar Felicia Alsin och Cecilia Lööf från närligande Stureby.

Känner ni igen det som Sophie råkade ut för?
– Inte exakt, men det händer ofta att en blir ropad på när en är ute. Häromdagen var det till exempel en kille som kom fram och började flirta. Jag sa att jag inte var interesserad. Han fortsatte. Jag sa att jag är ”lebb”. Han sa ”Hur vet du det?”. Jag svarade att jag har flickvän. Men han gav sig inte, han var framme och tog på mig och skulle ”omvända” mig. Till slut fick mitt kompisgäng nog och ropade och fick honom att dra, berättar Cecilia. ■Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!