Privat vård? Nej tack

2011-12-23 11:01:37


Sanna Tefke, RS Haninge.

Som enda parti i Haninge kämpar Rättvisepartiet Socialisterna (RS) för ett stopp på privatiseringar av vård och omsorg.

På årets sista kommunfullmäktigemöte försökte den borgerliga majoriteten driva igenom en försäljning av kommunal mark i syfte att det byggs ett privat äldreboende och en privat förskola. Socialdemokraternas opposition begränsades till att ifrågasätta priset.
Sanna Tefke (RS) tog ordet och fick medhåll av flera socialdemokrater som till skillnad från S-ledningen i Haninge vill sätta stopp för den privata vården:
– Jag jobbar själv i privat äldreomsorg, och i mitt uppdrag för Kommunal besöker jag privata verksamheter runt om i Stockholms län två dagar i veckan. Med det vill jag påstå att jag har en gedigen erfarenhet och kunskap om privat omsorg som jag önskar att samtliga beslutsfattare runt om i landet skulle ha.

– I Stockholm bedrivs 73 procent av äldreomsorgen i privat regi. En utveckling som högerregeringen vill tvinga igenom i samtliga kommuner 2014, och Haninges kommunledning verkar inte vilja vara sena att följa med i den utvecklingen.
– Från borgerligt håll uppmuntras ständigt mantrat att ökad konkurrens leder till ökad kvalitet. Trots rapporter om motsatsen och avslöjande om vanvård. Det är heller ingen hemlighet att privata bolag vill gå med vinst. Ju större desto bättre.
– Vår gemensamma offentliga sektor har blivit riskkapitalisternas nya kassako. Och detta är då skattefinansierad verksamhet, där vinsterna går rakt ner i fickorna på privata ägare och ut i skatteparadis.
– När Carema öppnade Vendelsö gård i Vendelsö stängde kommunen samtidigt Handens äldreboende.
– Haninge behöver utbyggd äldreomsorg; den största kommundelen, Jordbro, har till exempel inget äldreboende och behovet fortsätter att öka. Men vi i RS menar att denna utbyggnaden ska ske i kommunal regi.
RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!