Privata vårdföretag – riskkapitalets guldgruva

2011-09-13 18:09:11




Tidigare i år kom Vänsterpartiet ut med rapporten ”Vårda riskkapital?” – en undersökning av privata vårdföretag i Stockholms län. Rapporten är konkret och faktarik, och avslöjar svart på vitt hur skattepengar idag går till att vårda riskkapitalbolag istället för att förbättra den redan haltande välfärden. 

De privata alternativen i vård, skola och omsorg ökar allt mer. Sedan 2006, då den borgerliga alliansen tog makten i Sverige, och införde det fria vårdvalet, har den fria marknaden tillåtits att söndra en av de mest grundläggande delarna i ett välfärdssamhälle: Vården.

De stora vårdkoncernerna (Aleris, Capio, Carema) blir större och större medan den offentliga vården går på knäna. Runt 60 procent av den privata vården i Sverige bedrivs i Stockholms län. Men vilka gynnas egentligen av den ”fria” vården?

Tretton procent av den svenska sjukvården utgörs av privata vårdbolag. Av dessa 13 procent dominerar de fyra största vårdbolagen: Aleris, Capio, Carema och Praktikertjänst. De tre förstnämnda ägs av riskkapitalbolag.
Vårdföretaget Ambea är Sveriges största vårdkoncern och ska 2009 ha omsatt hela 5,4 miljarder kronor. Ambea ägs av riskkapitalbolagen Triton och KKR (Kohlberg, Kravis & Roberts) – vilket är ett av världens största riskkapitalbolag med ett förvaltat kapital på 350 miljarder kronor. Ambea äger i sin tur Carema (gemensamt varumärkesnamn för de båda svenska företagen Carema Care AB och Carema Sjukvård AB) som bedriver verksamhet i hela Sverige. Carema – tillsammans med Aleris och Capio – gjorde 2009 en vinst på 700 miljoner kronor. Detta motsvarar enligt rapporten 1 700 nya sjuksköterskor. Vårdbolagens vinster på två miljarder (bara i Stockholms län) motsvarar 5 000 nya sjuksköterskor.

Riskkapitalbolagen är i de allra flesta fall registrerade i skatteparadis, helt enkelt för att slippa betala skatt på sina vinster i Sverige. Och vinsterna är minst sagt häpnandsväckande: sedan 1989 har sex personer som äger och förvaltar riskkapital delat på 9,2 miljarder kronor i obeskattad vinst, alltså pengar som kommer direkt från skattebetalare.

De riktigt stora pengarna ligger dock inte i vinsterna – vilket också pekas ut i rapporten – utan när bolagen säljs vidare. ”2005 köptes Carema för 1,9 miljarder kronor, 2010 såldes samma bolag för 8,3 miljarder kronor. Reavinst blev totalt 6,4 miljarder kronor”, heter det i rapporten.
Det är inte bara det faktum att skattebetalarnas pengar går raka vägen ner i ägarnas redan proppfulla fickor, som gör den privata vårdindustrin orimlig. Det blir dessutom allt svårare att garantera allas rätt till sjukvård, då riskkapitalbolagen är extremt hemlighetsfulla och framförallt konkurrensinriktade – folket och myndigheterna har näst intill ingen insyn i dessa bolag.

Vårdcentraler och sjukhus läggs ner för jämnan med argumentet ”pengar saknas”. Samtidigt ser vi miljardbelopp försvinna över gränserna, pengar som egentligen hade kunnat gå till en upprustning av dagens haltande vård.
Sverige har det lägsta antalet vårdplatser i förhållande till befolkningen av 16 jämförda OECD-länder, och anställda inom vården pressas allt hårdare till att göra allt mer med allt mindre resurser. Låt vinsterna istället garantera varje människas rätt till sjukvård, oavsett var man bor eller hur rik man är.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!