Privatisera mera – högeralliansens motto

2006-08-22 23:23:28
Privatisera mera, lyder högeralliansens slagord. Alliansens partier vill genomföra en massiv utförsäljning av bolag som helt eller delvis ägs av staten. Om Reinfeldt & Co vinner valet kommer bolag värda 150 miljarder att säljas ut de närmaste tre åren.
Men det kan bli mycket mer än så.

På listan över vad som ska säljas ut finns bland annat följande bolag: TeliaSonera, SAS, Nordea, bolåneinstitutet SBAB, fastighetsbolaget Vasakronan, Vin&Sprit. Av valtaktiska skäl har alliansen tidigare sagt att LKAB och skogsjätten Sveaskog samt Vattenfall inte ska säljas ut. Det sistnämnda bolaget är statens guldkalv och ensamt värderat till upp mot 300 miljarder kronor.
Men under valrörelsens inledning har såväl centerns Maud Olofsson som moderatledaren sagt sig vara för en privatisering av Vattenfall, vilket måste låta som ljuv musik i öronen på de två andra eljättarna (Fortum och Eon).

Vattenfall på tur?

I Svenska Dagbladet 6 augusti sa Maud Olofsson att hon inte utesluter möjligheten att öppna för nya ägare i Vattenfall.
I förra veckan menade moderatledaren Fredrik Reinfeldt att han kunde tänka sig en TeliaSonera-lösning av Vattenfall. Det betyder börsintroduktion och att staten börjar avveckla sitt majoritetsägande, som ett första steg mot en total privatisering.
År 2000 noterades dåvarande Telia på börsen och staten sålde ut en minoritetspost. Efter samgåendet med finska Sonera har staten 45,3 procent i Telia Sonera.
Folkpartiet å sin sida har allmänt talat om att utförsäljningslistan borde höjas till 200 miljarder kronor.
I Stockholm vill moderaterna dessutom sälja ut allmännyttan och alla akutsjukhus.
Socialdemokraterna och stödpartierna är heller inte främmande för fortsatta utförsäljningar. ”Statens aktieportfölj är inte huggen i sten”, sa exempelvis Sven-Eric Söder, statssekretare (s), till Svenska Dagbladet 6 augusti.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!