Men det kan bli mycket mer än så.
På listan över vad som ska säljas ut finns bland annat följande bolag: TeliaSonera, SAS, Nordea, bolåneinstitutet SBAB, fastighetsbolaget Vasakronan, Vin&Sprit. Av valtaktiska skäl har alliansen tidigare sagt att LKAB och skogsjätten Sveaskog samt Vattenfall inte ska säljas ut. Det sistnämnda bolaget är statens guldkalv och ensamt värderat till upp mot 300 miljarder kronor.
Men under valrörelsens inledning har såväl centerns Maud Olofsson som moderatledaren sagt sig vara för en privatisering av Vattenfall, vilket måste låta som ljuv musik i öronen på de två andra eljättarna (Fortum och Eon).
Vattenfall på tur?
I Svenska Dagbladet 6 augusti sa Maud Olofsson att hon inte utesluter möjligheten att öppna för nya ägare i Vattenfall.I förra veckan menade moderatledaren Fredrik Reinfeldt att han kunde tänka sig en TeliaSonera-lösning av Vattenfall. Det betyder börsintroduktion och att staten börjar avveckla sitt majoritetsägande, som ett första steg mot en total privatisering.
År 2000 noterades dåvarande Telia på börsen och staten sålde ut en minoritetspost. Efter samgåendet med finska Sonera har staten 45,3 procent i Telia Sonera.
Folkpartiet å sin sida har allmänt talat om att utförsäljningslistan borde höjas till 200 miljarder kronor.
I Stockholm vill moderaterna dessutom sälja ut allmännyttan och alla akutsjukhus.
Socialdemokraterna och stödpartierna är heller inte främmande för fortsatta utförsäljningar. ”Statens aktieportfölj är inte huggen i sten”, sa exempelvis Sven-Eric Söder, statssekretare (s), till Svenska Dagbladet 6 augusti.
Per Olsson