Privatisering av ledsagarservicen

2009-10-21 15:08:50
Ledsagarservisen i Stockholm är redan konkurrensutsatt. Det finns privata företag som konkurrerar, men moderaterna tycker att den kommunala ledsagarservicen är för dyr jämfört med de privata.

Att den kommunala ledsagarservicen kostar mer har att göra med att personalen är specialutbildad plus att de ska kunna jobba på helger. Man har rätt som brukare att byta ledsagare och även bestämma när man ska träffas. Allt detta är något som inte garanteras av de privata aktörerna.
Det är idag cirka 140 medarbetare som jobbar på enheten för ledsagarservice i Stockholm. Ett 40-tal anställda kan bli av med jobbet.

Den 19 oktober överlämnade ledsagare i Stockholm namninsamlingar till politikerna för att stoppa upphandlingen av verksamheten.
– Det här är bedrövligt. Det är en stor oro för oss brukare, säger Karin Lemberg som protesterade.
Kerstin Nyberg var också där och protesterade med sin ledsagare.
– Det här känns förskräckligt! Man känner sig helt utlämnad. Om de nu ska ha konkurrens, varför kan inte jag få välja kommunalt? Egentligen vill de bara spara pengar, men det vill de inte säga till oss, säger hon.

Lucía Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!