Privatisering av vattnet ett stort hot

2009-12-21 01:33:50




På Klimatforum träffade jag Irene Vélez från Colombia. Hon höll med om att klimatrörelsen måste vara antikapitalistisk. Hon är aktiv i Friends of Earth (Jordens Vänner).

Vad är dina förväntningar på det här toppmötet?
– Vi har tagit med oss en kapsel med röster från några hundra av alla de miljontals människor i Syd som inte hörs på det här toppmötet. Det är genomgående krav på klimaträttvisa som hörs från alla som redan drabbas av klimatförändringarna. De som le­der toppmötet är påverkade av stark lobbyism och drabbas inte själva av klimatkrisen.
– Vad jag ser fram emot är att möta människor från hela världen. Det viktigaste är vad vi tillsammans planerar som nästa steg efter det misslyckande som COP15 kommer att vara.

Vilka är det viktigaste frågorna i Colombia nu?
– Den colombianska regeringen öppnar dörrarna för multinationella företag att ta över gruvorna, främst de som utvinner guld, kol, olja och gas. Det är främst kanadensiska och europeiska företag som stövlar in.
– Ett av de stora hoten är privatiseringen av vattnet. Företag kan köpa land utan att någon myndighet kontrollerar dem. Urbefolkningen förlorar sina rättigheter och även de svartas samhällen, som ofta ligger på flodbankerna.
– Ett annat hot finns mot regn-skogar i Amazonas och Choco. Kolhandel är verkligen en fa­ra. Utan någon nationell reglering ska ett företag i t ex Sverige kunna köpa projekt för att rädda colombiansk skog i stället för att minska egna utsläpp. Det finns ingen översyn av detta. Landet är fyllt av paramilitära styrkor som är i händerna på multinationella företag. Så det är väldigt troligt att denna handel kommer att ske med våldsamma medel. Samtidigt ska lokalbefolkning­en avstå från att jaga eller odla på sina marker för årtionden framåt, vilket innebär att de måste flytta.
– Biobränslen är ett annat hot. Stora odlingar av socker och palmolja leder till vattenkonflikter, vilket också tvingar folk att flytta eftersom vattnet går till plantor och inte till människor. Biodisel exporteras speciellt till Euro­pa. Företaget Bodyshop har odlat ­palmolja till sina produkter i den utsträckningen att de har tvingat en hel stad på flykt.

Vad tycker du är bra med forumet?
– Att alla processer är öppna så att de går att följa och att lokalbefolkningen här är involverad och deltar.
– Min organisation i Colombia är en NGO, men vi jobbar tillsammans med sociala rörelser som La Via Campesina, Procesco de Comunidades Negra, ONIC (urbefolkningens rörelse) och Sintraminercol (gruvarbetarnas fackförening).
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!