”Privatiseringar – farliga för skolan”

2006-07-28 16:38:32
När jag kliver in på Lärarförbundets expedition i Tensta så är det en glad och välkomnande Hasse Nilsson som möter mig. Efter lite fika kommer vi in på situationen ute på skolorna. Hasse är huvudskyddsombud i Lärarförbundet och arbetar som lärare i sång och musik på Hyllingeskolan i Tensta.

– Först det positiva! säger han. Så berättar han om vilken kulturell puls som finns i Spånga-Tensta. Invandrartäta stadsdelar får mer pengar och här så satsar man mycket på kulturella aktiviteter.
– Det händer mycket. Det är sång, dans och musik och man umgås väldigt lätt med varandra. Men också finns mycket problem i ungdomsverksamheter och skolor på grund av de nedskärningar som görs.
Privatiseringarna, anser Hasse, är bland det farligaste.

Lärare varslas

Han berättar att friskolorna är väldigt bra på att marknadsföra sig och drar till sig eleverna. På de kommunala skolorna så blir eleverna allt färre. På en skola i år är de 50 elever färre än året innan, på en annan skola 28 elever färre. Kvar blir lärarkåren. På varje lärare går det cirka 10-15 elever, så med 50 elever färre är det uppåt fem lärare som blir överflödiga.
– På en dag var det 14-15 varsel till vikarier.
När utbildningsförvaltningen i år beslutade att starta upp 22 nya friskolor sade man att det inte skulle leda till några ”långsiktiga försämringar i Stockholm”. Men Hasse beskriver hur det här har skapat kaos i arbetsmiljön. Arbetslag måste göras om, det skapar oro i lärarkåren och sjukskrivningarna ökar.
Överetableringen av utkonkurrerande friskolor har gjort att det blivit väldigt svårt att få pengarna att räcka till på kommunal nivå. Det har gått så långt att kommunala skolor har fått stängas, samtidigt som friskolorna poppar upp som svampar i marken.
Samma situation är det i Skärholmen och Farsta med flera andra förorter.
– Denna ”tvångsprivatisering” ligger helt i linje med EU:s krav på minimering av offentlig sektor, säger Hasse och pekar på en gammal löpsedel där borgarna deklarerar att ”all kommunal verksamhet skall privatiseras”. Med hjälp av privatiseringar och nedskärningar slås den kommunala skolan ut.
– 70 procent av Stockholms skolor går med underskott.
Hasse berättar att det bara finns pengar till mellan 25 och 70 procent av dem som behöver speciallärare. När dessa är kvar i klasserna så blir arbetsmiljön stökigare och inlärningseffektiviteten lägre. I förlängning har detta även lett till att ungdomskriminaliteten har ökat, och kommer att öka ännu mer. För några år sedan beräknade polisen att det bara i Stockholms västerförorter fanns cirka 600 grovt kriminella ungdomar. Idag har den siffran stigit till 800-900 ungdomar som inte fick det stöd de behövde i 12-årsåldern.
– Blå huset är en fantastisk ungdomsgård, men lyckas inte fånga upp dem som redan hamnat snett.

Ökad segregering

Etableringen av friskolor i Spånga-Tensta och närliggande stadsdelar har även lett till att segregeringen ökat.
Hasse pekar också på att det är vansinne att religiösa skolor startats upp.
– Den klassmässiga segregeringen slår totalt här. Om man dessutom ska segregera via religionen kan man undra vilket kaos det kommer att bli.
Facket, berättar Hasse, driver kamp mot privatiseringarna på lokal nivå. Men ledningen är ju ”partipolitiskt obundna” och måste ge alla lärare, som arbetar på kommunal eller privat skola, samma fackliga service. Men Hasse menar att de i alla fall borde arbeta mot överetableringen av friskolor som slår ut de kommunala.
– Huvudfrågan är ska vi ha ett samhälle där profiten styr, eller ett samhälle där socialistiska idéer utifrån behoven styr? avslutar Hasse Nilsson.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!