”Privatiseringspolitiken är en katastrof”

2012-05-30 18:38:13
– Privatiseringspolitiken är en katastrof. Tyvärr har ju även S svikit, det var ju de som öppnade för privatiseringarna, sa Eva Hammar som jobbar på ett privat omsorgsbolag, en av de 4-500 som deltog i Kommunal Stockholms manifestation mot privatiseringar och nedskärningar den 28 maj.

Många gladdes över att äntligen få delta i en facklig protest mot privatiseringarna, som också tillkommit på initiativ underifrån av fackligt aktiva, även om fler hade kunnat delta.
Margareta Bohman, Kommunals avdelningsordförande, inledde med att fördöma nedskärningarna och om hur vårdare får gå på knäna för att hinna med alla dagliga rutiner inom de nya vårdföretagen.
Efter henne talade Dag Larsson från Socialdemokraterna och Ann-Margreth Livh från Vänsterpartiet. Larsson påminde om vårdcentralen Serafen som såldes för drygt 700 000 kronor till några läkare och sedan för flera miljoner några år senare.
På protesten spelade även Marit Bergman och Hiphopgruppen Panetoz.
Sista talare var Maria Berggren, ett arbetsplatsombud som har ­arbetat i över 20 år som mentalskötare. Hon berättade att hon numera jobbar gratis 500 timmar om året då hon inte får alla timmar betalade på natten när hon jobbar jour.

Något som var slående var alltför få förslag om hur kampen ska bedrivas innan valet 2014. Ett par av talarna sa till och med att de inte var emot privatiseringar, men att de var emot vinster.
Offensiv talade med flera av demonstranterna.
– Jag är här för att visa mitt enga­gemang mot eländet. Det är sjukt att man ska kunna ta ut vinster på bekostnad av personalen och brukarna. Jag är riktigt förbannad, men är ­inte alltför övertygad om att Kommunal kommer att göra något mot privatiseringarna, sa Christin Andersson, som jobbar som vårdare.
– Jag tycker det är jättebra att Kommunal har vaknat ur sin dvala. Men varken ledningen för Kommunal eller Socialdemokraterna har något innehåll i sin politik. De pekar på bristerna, men har ingen alternativ politik.
– Det enda de egentligen sa var att rösta på dem 2014. Dit är det två år – vad ska vi göra till dess? Och om de förlorar, ska de då sitta med ­armarna i kors i fyra år till?, undrar Sebastian Derkert, vårdare på ett privat gruppboende i Stockholm.
– Privatiseringspolitiken är en katastrof. Med tydligare material hade fler deltagit, tror Eva Hammar, som jobbar på ett privat omsorgsbolag i Stockholm.
RS Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!