Protest krävde: Låt Hanna Stanna!

2015-09-30 10:35:17

foto: Lina Rigney Thönblom


Hanna till höger, vars kamp för rätten till asyl fortsätter.Många av Hanna vänner, skolkamrater och lärare samlades på måndagen utanför riksdagen för att demonstrera mot att hon hotas av utvisning till Etiopien. Även flera föreningar och organisationer kom för att visa sitt stöd.

Hanna går det sista året på gymnasiet i Haninge och har bott i Sverige i fem år efter att ha flytt från Etiopien som sextonåring. Budskapet på demonstrationen var tydligt: vi ger oss inte förrän Hanna har fått uppehållstillstånd – Sverige ska inte utvisa till Etiopien eller andra diktaturer.
– Hanna kom hit som tonåring, med drömmar. Hon fick en fosterfamilj, lärde sig ett nytt språk.Sverige gav Hanna framtidshopp, drömmen om att bli kock. När Hanna blev vuxen enligt lag – då drog Sverige undan mattan. Med åtta månader kvar av utbildningen släcker Sverige hennes framtid, sade läraren Tuija Kirvesmies från kampanjen Låt Hanna Stanna.

Khashayar Shahrezaei talade för Iranska flyktingars riksförbund:
– Vi får hela tiden höra prognoser om hur många asylsökande som kan tänkas komma till Sverige varje år. Men vad vi knappt får veta är hur det går för majoriteteten av dem som får avslag och lever här som papperslösa. Det har blivit svårare för papperslösa att få uppehållstillstånd när de söker asyl för andra gången, även om de har levt i Sverige i många år och rotat sig. Det är människor som har gått igenom många hemskheter och som försöker glömma det liv man haft bakom sig och titta framåt.

Etiopiska flyktingföreningen redogjorde för hur Etiopien kriminaliserar och kränker sitt eget folk, exempelvis genom sin terrorlagstiftning vilken innebär att alla som umgås, träffar eller fångas på bild med någon som är regimkritisk kan dömas som terrorist. Detta innbär att familjemedlemmar till regimkritiker automatiskt blir en måltavla för regimen, som Hanna blev när hon fängslades, torterades och våldtogs på grund av sin pappas politiska arbete.

– Sverige är bundet av internationella konventioner som förbjuder utvisning av människor som riskerar tortyr. Ändå har Sverige fällts fler än 20 gånger av FN:s kommitté mot tortyr för att ha gjort just det, sade Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom och förklarade att medan etablissemanget säger att det inte finns pengar, jobb eller bostäder har staten öst pengar över bankerna.
Lina talade också om hur uppehållstillstånd kunde vinnas åt Haningeeleven Laziz Sharifov, genom ockupationer av Migrationsverket och genom engagemanget bland Laziz klasskamrater och lärare.

På demonstrationen skrev många upp sig att bli aktiva i den fortsatta kampanjen, bland annat i Studenter Mot Rasism som organiserar elever och studenter på en rad skolor i landet. Kampen för asyl åt Hanna och för att stoppa utvisningarna fortsätter. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!