Protestdag mot Förbifarten och höjt SL-kort 23 maj

2015-05-13 16:47:50
Det har alltför länge varit märkligt tyst om det planerade bygget av Förbifart Stockholm, som inkluderar världens längsta och dyraste sexfiliga motorvägstunnel på 18 kilometer. Men nu finns en rejäl chans för motståndet att ta fart, enligt arrangörerna till den protestdag som planeras i Järvaområdet den 23 maj. 

För det första växer en ny och bred lokal proteströrelse fram i de närmast belägna stadsdelarna mot såväl Förbifart Stockholms miljödiskriminering som mot höjt pris för SL-kortet och den nödbroms för kollektivtrafiken som aviserats av det moderatledda Stockholms läns landsting. 

För det andra triggas parallella protester i hela länet av landstingets upprörande planer som kommer att slå hårt mot såväl dagens buss- och pendeltågstrafik som mot kollektivtrafikens utbyggnad. 

Här finns alla chanser till en bred proteströrelse av såväl berörda fackföreningar som av kollektivtrafikens resenärer, vars tålamod länge har prövats genom täta trafikstörningar i ett system som faller sönder inför öppen ridå.

För det tredje innebär det nya fokus på klimatfrågorna som är oundvikligt detta år att allt fler kommer att förstå sambandet mellan Förbifartens extrema kostnader och krisen för SL och ifrågasätta hela detta vägval i Stockholms trafiksystem där motorvägar sätts före kollektivtrafik. 

”Järva kräver respekt: Gräv ner Förbifart Stockholm & höj inte SL-kortet”. Det är rubriken för den protestdag i Tensta, Akalla och Husby som genomförs lördag den 23 maj, två år efter kravallerna med ambitionen att sätta protestbollen i rörelse.

Arrangörer är Norra Järva Stadsdelsråd, Initiativgruppen i Tensta, Grannskapsföreningen Trevliga Porkala i Akalla, 7Generation Förort i samarbete med STREETGÄRIS med flera. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!