Protester mot Nato:s Trident i Norge

2018-10-31 11:00:04

foto: Trond Sverre Kolltveit
Demonstrationer mot Nato:s krigsövningar i Oslo. Dessa måste intensifieras och ske över nationsgränserna.

Det märks i stora delar av Norge när 50 000 soldater kommer för att delta i Natoövningen Trident i månadskiftet oktober-november. Stora mängder militärt material ingår: 230 flygplan, 60 fartyg och 10 000 fordon.

Även det atomdrivna hangarfartyget Harry S. Truman kommer. Journalister har försökt ta reda på om fartyget har kärnvapen ombord, men har inte fått svar. Det är förbjudet att ta med kärnvapen till Norge, men regeringen kommer ändå inte att undersöka detta.
Det är särskilt i nio län som krigsövningar och truppförflyttningar äger rum, men huvuddelen genomförs i Trøndelag. Här finns USA-baser, vilken bryter mot Norges linje sedan andra världskriget.
Övningen visar konkret hur de militära ledningarna föreställer sig Norge som krigsarena i en konflikt. Alla inser att den ”fiktiva motståndaren” i verkligheten är Ryssland. Många tycker att det är skrämmande, och är rädda för att spänningen mellan makterna kommer att öka.

Nära Trondheim kommer det också att äga rum en så kallad VIP-dag där cirka 400 personer kommer att titta på övningen från en läktare. Det finns ingen som har fått svar om vilka de är, men generaler och politiker ska sitta och applådera samma krigsmaskin som har dödat människor i imperialistiska krig. Statliga NRK tv-sänder hela denna del av övningen.
Övningen skapar ångest och oro hos många, särskilt barn. En som bor i övningsområdet har frågat om det var bäst att lämna övningsområdet på grund av buller och explosioner. Svaret från en högre officer var att man borde ta med en flaska champagne (!) ut på en veranda och titta på, eftersom detta ska vara spektakulärt. Kriget trivialiseras och blir till show och underhållning, utan respekt för alla dem som har dödats eller som har tvingats fly på grund av imperialistiska krig.

Trots det finns det motstånd mot övningen. Den 20 oktober genomfördes protester i städer över hela landet med demonstrationer, torgmöten och flygbladsutdelningar, och den 27 oktober var det en demonstration i Oslo där ungefär 1 000 deltog. Den hade stöd från 27 organisationer; fredsorganisationer, politiska partier och ungdomsorganisationer till vänster och även LO i Oslo stödde demonstrationen och höll en appell.
Det blir allt fler sådana övningar i Europa, och även svenska soldater deltar. Motståndet mot imperialismen, Nato och deras krigsövningar måste intensifieras och ske över nationsgränserna.
Istället för att göra något mot hunger och fattigdom i världen använder kapitalismen enorma summor på krig och beväpning. Sedan 1990 har Norge deltagit i åtta krig. Det behövs en enad och global kamp mot militarism och imperialism. I en socialistisk värld kommer denna galenskap att vara historia.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!