Protester mot Saudiarabiens våld

2013-12-19 14:51:41
Upprörda etiopier samlades onsdagen den 4 december utanför den etiopiska ambassaden i Stockholm för att fördöma våldet mot etiopiska immigranter i Saudiarabien.

Förföljelserna av etiopiska migrantarbetare i Saudiarabien har trappats upp under de senaste veckorna. Män och kvinnor tvingas ut från sina hem av civila pöbelhopar och släpas fram på gatorna i Riyadh och Jeddah.
Upprörande videofilminspelning­ar av etiopier som blir skongingslöst misshandlade har cirkulerat på internet och utlöst världsomfattande protester från medlemmar i den etiopiska diasporan likaväl som från upprörda medborgare.
Kvinnor rapporteras bli våldtag-na, varav många upprepade gånger, av medborgargardister och saudisk polis.
De saudiska myndigheterna tillkännagav tidigare i år planer på att rensa kungadömet på illegala migran­ter. I juli förlängde kung Abdullah tidsgränsen för dem att ”reglera sina uppehålls- och arbetstillstånd” (från den 3 juli) till den 4 november enligt Human Rights Watch. Skaffa korrekt visumdokument, eller riskera arrestering, fängslande och/eller utvisning, löd budskapet.

Den 6 november rapporterade ­Inter Press Service (IPS) att den saudiska polisen ”samlade upp mer än 4 000 illegala utländska arbetare i början av ett landsomfattande tillslag”.
Detta i ett försök (säger myndigheterna) att minska den 12-procentiga arbetetslösheten genom att ”skapa fler jobb för lokalinvånare”.
Inför ”nedslaget” lämnade många visumlösa immigranter landet: nästan en miljon bangladeshier, indier, filippinier, nepaleser, pakistanier och jemeniter beräknas ha lämnat landet under de tre senaste månaderna.
Polisen och civila medborgargardistgäng förföljer etiopiska ­migranter, med eller utan visum.
Hundratals har arresterats och rapporteras ha blivit torterade: ”Vi hålls i ett koncentrationsläger, vi får inte tillräckligt med mat och dryck, när vi försvarar våra systrar mot våldtäkt misshandlar och dödar de oss”, sa en migrant vid namn Kedir, till ESAT TV.
Kvinnor som söker skydd på det etiopiska konsulatet berättar om hur de rövats bort från byggnaden av saudiska män och våldtagits. ESAT rapporterar att åtskilliga tusentals migranter har transporterats med truckar till okända destinationer ut­anför städerna.
Denna explosion av statligt understött våld mot etiopier belyser tusentals migrantarbetares lidanden i Saudiarabien.
De berättar om ­fysiska, sexuella och psykologiska övergrepp från arbetsgivare, arbetsförmedlare och familjemedlemmar.
Det drakoniska Kafalasponsrings­systemet (som beviljar sponsorers ägande av migranter) skapar, tillsammans med otillräcklig eller ickeexisterande arbetsmarknadslagstiftning, endemisk rasism och könsfördomar.
Medan tusentals av deras medborgare fängslas, misshandlas, dödas och våldtas håller den etiopiska rege­ringen i Addis Ababa tyst, utan att protestera eller agera för att snabbt repatriera sina medborgare. I stället kriminaliseras de som protesterar i Addis Ababa mot det saudiska agerandet.
Som respons på den saudiska polisens och medborgargardesgängens brutala brutala metoder i Riyadh och Jeddah genomförde rasande civila i Addis Ababa en protest utanför den saudiska ambassaden, endast för att konfronteras av den egna polismakten, som svingade batonger och spöade demonstranter.

Etiopiens folk lever under en hycklande och höggradigt förtryckande regim. EPRDF-regeringen demonstrerar konsekvent sin totala likgiltighet inför folkets behov och mänskliga rättigheter.
De nyligen inträffade förskräckan­de händelserna i Saudiarabien har fått ut tusentals upprörda etiopier att gå ut på gatorna.
Tiden att agera är nu, därför att, som en vis man med rätta har sagt, ”inget händer av sig självt, ­människan måste agera och genomföra sin vilja”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!