Protester mot ”val” av ny ledare

2012-03-29 11:41:07
”Valet” av Hongkongs näste ledare skedde genom omröstning inom en elit på 1 200 personer på söndagen. I en parallell omröstning som studenter organiserade på internet deltog 220 000 personer – 54 procent röstade blankt.
Nu kommer nya protester att organiseras, med krav på demokratiska reformer.

”Valrörelsen” blev en skandalartad fars, där ledande kandidater och deras team avslöjades med lagbrott och samverkan med brottslingar. Det gjorde att den från början utsedde kandidaten Henry Tang dumpades av Peking som istället backade upp fastighetsspekulanten Leung Chun-ying. Denna vann som väntat, men fick bara 689 av 1 132 röster, 61 procent. Cirka en fjärdedel av Hongkongs rika elit gav sitt stöd till Henry Tang.
Den öppna inblandningen från diktaturen i Kina visas till exempel när miljardären Li Ka-shing offentligt deklarerade att han hade satts under press att stödja Leung Chun-ying, men vägrat.
Många fruktar nu att Leung Chun-ying kommer att skärpa Pekings grepp än mer.
Regeringens mer repressiva linje mot protester resulterade i utnämningen av den hökaktiga polischefen Andy Tsang Wai-hung för ett år sedan.
Under Tsang har polisarbetet tydligt tagit en ny riktning med sammanlagt 416 arresteringar under demonstrationer 2011, jämfört med 50 gripanden året innan. Det är det högsta antalet politiska arresteringar som har gjorts sedan 1967, ett år av ­stora kravaller mot det brittiska styret då dussintals liv gick till spillo.
De första demonstrationerna mot ”valet” och det nya styret hålls nu på söndag, den 1 april, och väntas bli stora.
Leung Chun-ying tillträder officiellt den 1 juli, en traditionell demonstrationsdag för demokratirörelsen i Hongkong.

– läs mer på chinaworker.info

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!