Protester mötte Sabuni

2010-11-24 17:43:46
Igår uppvaktade Barnverket Göteborg jämställdhetsminister och före detta integrationsminister Nyamko Sa- buni under hennes besök på Skolverkets konferens om vuxenutbildning.

Klockan 09.30 samlades Barnverket utanför konferensen på Folkets Hus bakom en banderoll med texten ”Låt inte barnen betala krisen”. Banderollen har varit ett igenkänt inslag på flera av Göteborgsföräldrar mot nedskärningars demonstrationer.
På plakaten fanns budskapet ”mindre barngrupper i förskola, skola och fritids”.
Barnverket och kampanjen 5 minuter för barnens flygblad spreds utanför och fem föräldrar gick med i Barnverket.

Klockan 10.00 anlände ministern, som inte var intresserad av att stanna och prata med föräldrarna utan skyndade sig in. Med sig fick hon material från Barnverket.
Två timmar senare dök dock Sabuni upp på det café där aktiva i Barnverket satt och diskuterade situationen på skolor och fritids. Motvilligt tvingades nu ministern diskutera frågan om barngruppernas storlek. Ann Nolin lade fram förslaget om att lagstifta om barngruppernas storlek. Att göra skolverkets riktlinjer till lag. Sabuni me- nade då att det inte behövs, då kommunerna har riktlinjer.
– Vi kan ju inte lagstifta om allt, sa Sabuni och menade att kommunerna måste ha självbestämmande.

Diskussionen fortsatte om säkerheten i för stora grupper, om hur det ser ut på förskola, skola och fritids i Göteborg med upp till 50 barn på fritids på en pedagog – men ministerns enda svar förblev:
– Kommunerna har självbestämmande.
Barnverket kommer att fortsätta att resa frågan om mindre barngrupper.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!