Protester stoppade utvisning av Sirvan

2011-05-06 21:26:10
Migrationsverkets planer på att utvisa frihetskämpen Mohammad Sirvan Forotan till diktaturens Iran har stoppats, i alla fall för tillfället. Sirvans bakgrund som peshmergaaktivist i motståndsrörelsen Komale innebär att hans liv är i stor fara så fort han anländer till Iran.

Senast 1 maj skulle en aktivist från Komale avrättas i Iran, något som dock skjutits upp. Socialister, motståndsmän, fackliga aktivister, strejkande och andra politiska fångar avrättas hela tiden.

Aktivister från framförallt Iranska flyktingars riksorganisation respektive flyktingförbund, Komale och Rättvisepartiet Socialisterna samlades i morse utanför Migrationsverket i Solna där appeller hölls av bland andra Rasul Benavand, Rahim Yazdauprst, Pia Attiabi och Arne Johansson från RS.

Upprepade kontakter togs med ansvariga tjänstemän. Protesterna, som började redan på torsdag kväll vid Kronobergshäktet fortsatte idag på eftermiddagen även vid Arlanda där passagerare och anställda informerades om vad som höll på att ske.

Telefonerna har gått varma hela dagen och några riksdagsledamöter har också engagerat sig för att stoppa utvisningen, framförallt Amineh Kakabaveh från Vänsterpartiet. Såväl SvT som TV4 har också uppmärksammat fallet under dagen.

Att tvångsutvisa människor till länder där de riskerar att torteras eller dödas, strider mot de mest grundläggande principerna om mänskliga rättigheter. Sverige tillhör en av de mest kritiserade länderna i Europa och har toppat listan över antalet anmälningar till FN:s tortykommission under en lång tid. Sirvans fall har också anmälts till Europadomstolen.


– Att utvisningen stoppas och går till omprövning, nu i Migrationsdomstolen, är ett resultat av press och protester. Nu kräver vi att de släpper Sirvan ur häktet – han är en politisk flykting, inte en brottsling, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninnge som deltog på Arlanda.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!