Protester världen över till stöd för den irländska aborträttskampen

2016-10-05 20:37:12

foto: Natalia Medina
Solidaritet i Stockholm.

Protester ägde i förra veckan rum runtom i världen mot abortförbudet på Irland och nästa vecka tar parlamentet ställning om Irländarna ska få säga sitt.

När denna tidning kommer ut är det fem dagar kvar till att det irländska parlamentet avgör om befolkningen ska få rösta för eller emot det totala abortförbudet som råder på Irland.

Inte nog med att 25 000 irländare demonstrerade mot det konstitutionella abortförbudet den 24 september. På onsdagen, fyra dagar senare, protesterade människor runt om i världen utanför irländska ambassader.

Över 200 personer samlades i Österrike, många slöt upp i Tyskland och flera i Quebec, Skottland, Polen, Israel och även utanför ambassaden i Stockholm.

När parlamentet öppnade på Irland den 27 september bar ledamöterna från AAA-PBP (där CWI:s medlemmar ingår) svarta tröjor med texten ”Repeal” på. Det har hyllats, men även mött kritik från de politiker som är för ett abortförbud. Under videosändningen från parlamentet ändrades kameravinkeln när Ruth Coppinger (AAA) talade så att tröjorna inte skulle synas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!