Psykologer läser böcker på Kulturhuset

2012-10-05 20:20:22
”Psykologer läser böcker” är en bokcirkel där psykologer inför publik träffas en gång i månaden och diskuterar en på förhand bestämd bok.

Psykologerna samlas i ett hörn längst in på bottenvåningen av Kulturhusets bibliotek Plattan. Där sitter de bokälskande psykologerna på höga stolar framför den förmodat lika litterärt passionerade publiken som har slagit sig ner i bekväma, gulorange fåtöljer med ett litet bord mellan varje stolspar där man efter behov kan ställa upp medhavd matsäck. ­Tilldragelsen pågår från kl 18.00 fram till kl 19.30 och många kommer säkert direkt från jobbet och kan vara lite småhungriga.
Initiativtagare är Jonas Moskin och Jenny Jägerfeld i samarbete med Psykologförbundet, Modern Psykologi och Norstedts förlag. Man träffas en gång i månaden och har hållit på så inte mindre än fem säsonger. Tänk vad mycket trevligt som pågår runt omkring en, utan att man vet om det. Denna träff, som är den första denna höst, inleds med ett avsteg från läsningen till förmån för skrivan­det. Kvällens rubrik är således ”Psykologer skriver böcker”. Jonas Moskin är moderator och hans kollega Jenny Jägerfeld denna gång ­deltagare tillsammans med Per Naroskin och Kristina Sandberg.

Publiken – en liten lagom stor skara på drygt 50 personer – består till stor del av unga människor, inte så många kulturkoftor och förvånansvärt många män. Efter att såväl författande psykologer som publik hälsats välkomna, presenterar författarna sina respektive, nu nyss utkomna, böcker och läser en bit ur dem.

Kristina Sandbergs heter Sörja för de sina. Det är del 2 i en fristående trilogi om Maj, en hemmafru i Örnsköldsvik som genom giftermål gjort en ofrivillig klassresa. Del 1 inleds på 1930-talet och del 2 följer henne på 1940- och 50-talen. Per Naroskin har med Fuskaren som försvann gått från kåseri- och krönikeskrivande till ren fiktion. Hans roman handlar om Martin, en psykolog som p g a dålig ekonomi tvingas flytta sin mottagning till en gammal tobaksaffär på Södermalm, en stadsdel han hatar. Jenny Jägerfeld har i Het, en ­antologi erotiska noveller för ungdomar, bidragit med en novell. Den tilldrar sig i Stockholm en het sommarnatt där hennes huvudperson, en ung tjej, driver runt tillsammans med en vän.

Efter högläsningen vidtar ett samtal mellan moderator och gästande författare och den sista halvtimmen får publiken komma in med sina frågor och kommentarer. Det är en gemytlig stämning i vårt lilla hörn av biblioteket.
Vilken psykolog skulle jag då välja om jag ska utgå från denna kväll? Det får nog bli Per Naroskin och det beroende på att han är den som ger intrycket av att vara mest intresserad av sin roll som terapeut.
Nästa möte är den 25 oktober, då 2011 års Augustprisvinnare Tomas Bannerheds Korparna analyseras. Jag kommer att vara här. Kom du också.

Agneta Sundström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!