”Pusta ut?”

2010-05-05 10:43:29
”Invånarna i Aten kan pusta ut – Grekland nådde igår ett avtal med EU och Internationella valutafonden”, skrev Dagens Nyheter på sin förstasida i måndags den 3 maj, dagen efter uppgörelsen.
Det är tvärtom – nu inleds de nya extrema åtstramningar som EU/IMF och regeringen har kommit överens om.
  • Offentliganställdas löner sänks med 16 procent enligt regering­en, 20-25 procent enligt fackfö­reningarna. De omtalade ”extra månadslönerna” till jul och semester som nu dras in är inte ”extra” utan vanliga löner som har lagts ut på detta sätt.
  • Därefter frysta löner fram till år 2014, oavsett prisökningar.
  • Höjd moms till 23 procent (den var 19 procent i januari), plus höjda skatter på bränsle, tobak och alkohol.
  • Sänkta pensioner, som sedan fryses till år 2014, plus höjd pensionsålder från 65 till 68 år. Allt tal om lägre pensionsålder i Grekland bygger på att många tvingas gå i pension tidigare för att de inte orkar.
  • ”Liberalisering” av energimarknaden och transporter, plus lättare för bolag att avskeda.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!