Putin legitimerar våld i hemmet

2017-02-01 14:07:32

foto: European Parliament/Pietro Naj-Oleari
Tiotusentals kvinnor i Ryssland mördas i hemmet varje år.

Det ryska parlamentet (duman) har röstat igenom ett förslag på att legalisera våld i hemmet. 36 000 ryska kvinnor blir misshandlade i hemmet varje dag, ett våld som nu legaliseras av staten.

I fredags den 27 januari hölls en tredje omröstning om den nya lag som ska avkriminalisera så kallad hus-aga. Förslaget gick igenom då 380 personer röstade för och 3 emot. Det enda som saknas innan lagändringen går igenom är president Vladimir Putins signatur. I december uttalade Putin att han är ”emot inblandning i hemmet”. Han ligger säkerligen bakom lagändringen.
Enligt officiell rysk statistik blir en kvinna mördad av sin partner varje timme och sex barn dör av våld i hemmet varje dag. Då detta är den officiella statistiken är det mycket möjligt att det finns ett stort mörkertal. Frivilligorganisationer uppger att 14 000 kvinnor mördas av nära anhöriga varje år. Enligt Human Rights Watch blir 36 000 kvinnor och 26 000 barn utsatta för våld i hemmet dagligen.
Den nya ryska lagen kommer inte bara att legitimera det våld som redan finns, utan kan mycket väl leda till att våldet ökar. Nu blir straffet för våld i hemmet en bot på högst 4 800 kronor.
Ett argument för lagändringen i Ryssland är att det ska skydda och gynna ryska familjer. Men egentligen handlar det om att skydda och förstärka den patriarkala strukturen inom kärnfamiljen. Det handlar också om en patriarkal struktur där kvinnor måste kontrolleras av män, ofta genom att män tar kontroll över kvinnors kroppar. Ett mycket aktuellt exempel är Donald Trump och hans kampanj för att förbjuda abort.
Många kvinnor är ekonomiskt beroende av sina män och har ingen möjlighet att lämna en våldsam partner. Polisen har generellt inget intresse att ens ta emot anmälningar om våld i hemmet, utan menar att det är upp till paret att lösa sina familjeproblem.

Socialistiskt Alternativ (CWI i Ryssland) vill se kriscenter i varje område för kvinnor som utsätts för våld. Dessa center skulle både kunna erbjuda psykologhjälp och nya boenden för kvinnor som vill lämna våldsamma förhållanden, och innebära ett direkt skydd och en mötesplats. Sådana kriscenter skulle vara en akut insats för att hjälpa kvinnor, men problemet kvarstår ändå i form av en djupt rotad sexism i det patriarkala, kapitalistiska samhället.
Normalt sett tar det en månad mellan andra och tredje omröstningen i duman när det gäller en sådan här lagändring, men den här gången påskyndades det och tog bara tre dagar. Bakom lagändringsförslaget finns bland andra de ultrakonservativa politiker som även stod bakom lagen som förbjuder så kallad homosexuell propaganda. När omröstningen ägde rum samlades kvinnorättskämpar i pro-
test utanför duman, däribland med-
lemmar i Socialistiskt Alternativ.
Nu behöver alla som står för kvinnors, hbtq-personers och alla förtryckta människors rättigheter enas
i en global masskamp mot patriarkatet och det kapitalistiska system som står bakom det. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!