Rapporten ges i år ut för sjunde gången och handlar om barnfattigdomen år 2006, vilket är den senaste statistik som finns tillgänglig. Stati-stiken är alltså tagen i en tid då Sveri-ge sedan flera år varit inne i en hög- konjunktur och barnfattigdomen var då den lägsta sedan mätningarna påbörjades.
Ändå levde 229 000 barn i fattigdom i Sverige 2006, vilket motsvarar 11,9 procent.
Även klyftorna mellan de rikaste och fattigaste barnfamiljerna ökade under denna period och en majo- ritet av de fattigaste barnen hade utländsk bakgrund eller levde med en ensamstående förälder. Trots att barnfattigdomen har minskat under 2000-talet har klyftorna fortsatt att öka till att 2006 vara de största sedan mätningarna inleddes.
År 2006 levde 30,2 procent av Sveriges barn med utländsk bakgrund i fattigdom, jämfört med 6,3 procent av barnen med svensk bakgrund. Av dem som levde med en ensamstående förälder var 25,9 procent ekonomiskt utsatta, jämfört med 8,1 procent av dem med sammanboende föräldrar.
Mest utsatta var barn som både hade utländsk bakgrund och levde med en ensamstående förälder, hela 49,2 procent levde i fattigdom.
Rosengård i Malmö hade den högsta barnfattigdomen, 62 procent. I storstäderna finns både de allra fattigaste och rikaste områdena. Torslanda i Göteborg hade den lägsta an- delen fattiga barn, 2,6 procent.
Barn är generellt mycket medvetna om sin egen och familjens ekonomiska situation. Om man lever i fattigdom påverkar det direkt barnets möjligheter att följa med på skolutflykter, utöva fritidsaktiviteter, köpa nya kläder etc. Det finns också exempel på barn i Sverige som inte kan äta sig mätta varje dag.
Den ekonomiska krisen slår hårdast mot dem som redan är fattiga. Högerpolitiken som bedrivits under de senaste åren har gjort att barn är mer utsatta idag än tidigare.
”Den ekonomiska krisen kommer sannolikt att leda till att barnfattigdomen ökar igen i hela Sverige. Det finns också stor risk att klyftorna mellan de rikaste och fattigaste barnfamiljerna vidgas ytterligare”, varnar Rädda Barnen.
För att få bort barnfattigdomen i Sverige är de grundläggande förutsättningarna att alla har rätt till jobb, bostad och en lön som man kan leva på.
Dagens kris visar tydligt att detta inte är något som kapitalismen kan erbjuda utan att det krävs en socialistisk kamp för att fördela samhällets resurser så att alla kan leva ett bra liv.
Matilda Eriksson