Rädda biljobben – förstatliga Saab

2011-09-15 17:06:41
Den 8 september nekades Saab av Vänersborgs tingsrätt ansökan om rekonstruktion. Det satte stopp för Saabs vd Victor Mullers plan B, men han har även en plan C och D.

Tingsrätten bedömde att det inte skulle räcka med de två kinesiska investerarnas, Youngman och Pang Da, satsning på 2,2 miljarder kronor.
Anledningen är att de utlovade pengarna inte är mer än ett löfte och ingen, varken vd:n Victor Muller eller investerare, kan garantera att pengarna kommer  till Saab.
Det är den kinesiska staten som till sist avgör den saken.

Saab har dock varken mycket tid eller pengar kvar att vänta.
I måndags kom beskedet om att Saab fått ett lån på 70 miljoner euro (drygt 640 miljoner kronor)
av kinesiska Youngman, som i gengäld skulle få del i rättigheterna till den nya plattform som Saab utvecklar. Men inga pengar har ännu (den 13 september) hamnat på Saabs konto.
Under samma dag mötte Victor Muller även ett 30-tal europeiska underleverantörer för att övertyga dem om att pengarna är på väg och berätta hur Saab ska minska skuldberget.

Vd:n Victor Muller har överlämnat en överklagan till hovrätten om bolagets ansökan om rekonstruktion.
Det innebär att Muller kan ha en vecka till på sig att få in pengar.
Trots överklagandet lämnade Unionen och Ledaren i måndags in en konkursansökan för obetalda löner. Det handlar om 770 anställda från Unionen och 122 från Ledarna. För varje ansökan som ska behandlas måste fackförbunden betala 500 kronor och inte förrän de pengarna har kommit in till tingsrätten kan det bli tal om några förhandlingar.
Sveriges Ingenjörer/Akademikerna och IF Metall avvaktar än så länge med att lägga in en konkursansökan eftersom Muller har överklagat tingsrättens dom till hovrätten.

Håkan Skött, IF Metalls ordförande på Saab, anser att medlemmarna får sin lön snabbare via den statliga lönegarantin under rekonstruktion, än genom att begära konkurs och vänta på att Saabs tillgångar ska omfördelas.
Under det kaotiska läget för Saab har det lokala facket förhandlat klart de nya lönerna. Det blev 500 kronor mer i plånboken för Saabanställda.
Den nya lönen gäller från och med 1 juni och ska betalas ut retroaktivt i oktober.
Men än väntar Saabanställda på augustilönen och summan av obetalda löner ökar med den löneuppgörelse som slutits.

Det verkar som olika aktörer springer om varandra för att ta en del av Saab, medan de anställda står vid sidan av och väntar, allt medan Saabs tillgångar blir allt mindre.
Även om Victor Muller får använda rekonstruktion, kommer i slutändan inte det räcka för Saab att komma på fötter.
Det skulle bara ge mer tid för Muller att tömma Saabs tillgångar och använda den statliga lönegarantin för att lugna de anställda.
En konkurs för Saab skulle enligt Dagens Industri rädda jobben om antingen någon köper upp hela bolaget eller om nya entreprenörer etableras i regionen. Det påståendet är dock lika trovärdigt som att det ur Victor Mullers trollkarlshatt kommer att ploppa ut nya investerare som vill rädda Saab.

Det som behövs för Saabfabrikens, ja hela regionens, överlevnad är ett förstatligande av Saab under arbetarkontroll. Detta för att säkra jobben och bäst kunna ta tillvara både på de anställdas kunskaper och viljan att rädda sina jobb.
Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!