Rädda Hyresrätterna

2019-01-30 10:38:52

foto: Anonym
Allt fler blir bostadslösa och förlorar möjlighet till att skaffa ett hem då högerns bostadspolitik råder.

”Nu börjar motståndet på allvar!” sa Arne Johansson från Norra Järva stadsdelsråd inför folkmassan som samlats utanför Stockholms stadshus på måndag kväll den 28 januari inför pågående stadsfullmäktigemöte.

Det var cirka 600 personer som hade samlats på demonstrationen för att rädda hyresrätterna, som anordnades av Hyresgästföreningen och Nätverket Rädda Hyresrätterna. Kampstämningen var hög.
Huvudparollen för manifestationen löd ”Mot alla försök att ombilda allmännyttan och genomföra marknadshyror”.

Talade på demon gjorde även representanter från bland annat Förorten mot våld, Momentum 22, Ort till ort och Seko, där flera av dem tog upp om hur de som drabbats av den högerpolitik som har förts genom åren har blivit de som har fått skulden för dess konsekvenser. Bland talarna märktes en vilja till motstånd med flera uppmaningar om att detta är startskottet för en proteströrelse och exempel på hur kampen tidigare har gett resultat.  

Elin Gauffin från Nätverket Rädda Hyresrätterna tog upp exemplet från Göteborg där Hyresgästföreningen lyckats stoppa ombildningar, men även fått igenom kommunaliseringar och renoveringar med noll kronor i hyreshöjning genom att mobilisera sina medlemmar underifrån. Flera gånger under hennes tal stämde publiken in med applåder.
Sist ut bjöds representanter från Socialdemokraterna, Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet, som säger sig stödja kampen, upp för några korta ord.

Demonstrationen avslutades med massans gemensamma talkör: ”Ropen skalla, bostäder åt alla!” Nätverket fick uppåt 100 nya medlemmar och kommer definitivt att gå vidare med motståndet och med att anordna fler protester under våren.


Offensiv tog tillfället
i akt att prata med några av deltagarna under måndagkvällens demonstration för att försvara hyresrätterna.

Varför är du här idag?
– Jag är här idag eftersom att jag tycker att det är viktigt att rädda hyresrätterna. Folk förstår inte allvaret i detta stora problem och det är verkligen synd att inte fler har dykt upp idag, sa en dam som ville vara anonym.

Varför är du här idag? Vad behöver göras framöver?
– Jag vill inte att de ska sälja ut hyresrätter eller att de ska ombilda. Jag vill inte heller att det ska bli marknadshyror. Jag har barn, och jag tänker på mina barnbarn och allas barn, sa Marie och fortsatte:
– Det som bör göras för att få stopp på detta förslag är att fortsätta demonstrera, det är det enda sättet! För ”vanliga” människor går det inte att få tag på bostäder. Jag bor själv i hyresrätt och har inte ens råd och bo där egentligen, detta är en fattigdomsfälla!

Varför är du här idag? Vad behöver göras framöver?
– Jag är här idag för att jag är trött på den tuffa bostadsmarknaden, den är väldigt besvärlig och speciellt för de unga som inte har en chans att komma in i marknaden. Det är för långa kötider; jag vill gärna vara med och påverka detta så att alla får den möjligheten att få en bostad, menade Navi och fortsatte:
– Vi behöver ha rimliga hyror, det är det som behövs. Att studenterna också kan hyra en bostad eftersom det idag är tufft för studenter. De måste ta lån, de måste jobba och sen om man tänker på de som redan jobbar, de har det också tufft. Vissa har bott hemma länge och det gör det svårt för dem att komma ut på arbetsmarknaden. Hyrorna behöver sänkas för att underlätta livet för alla!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!