Rädda planeten – skrota kapitalismen

2009-12-02 18:34:05
De klimatförändringar som nu drabbar världen är resultatet av 200 år av kapitalistisk industri, där vinster gått före människors och miljöns behov.

Aldrig har det väl funnits tydligare argument för en demokratisk planering av samhället. Tekniken för en klimatomställning av samhället finns idag, liksom resurserna för att eliminera fattigdomen.
Problemet är att de som idag hanterar resurserna är en liten minoritet kapitalister, som kortsiktigt agerar för att maximera vinsten.

Inför det historiska klimattoppmötet i Köpenhamn (COP15) ser utsikterna för ett verkligt bra avtal mörka ut.
Det är det kapitalistiska systemet som står i vägen för den internationella öv­erenskommelse som behövs.
Istället för krafttag för att möta klimathotet och matbrist har flera rika länder nu börjat försöka köpa eller hyra jord i andra länder för att säkra sin egen livsmedelsförsörjning. Till exempel har ett kinesiskt bolag säkrat rätten till en yta som är en och en halv gånger större än Belgien i Kongo, för att odla palmolja. Ytan är 0,9 miljoner hektar stör­re än den yta som Kongo själv använder för att produce­ra majs åt 66 miljoner invånare.
Detta är ett recept för ökade motsättningar och konflikter.

Vad som krävs för att hej­da klimatkrisen är en kamp för socialism och en demokratisk och planerad ekonomi.
Med en demokratisk planering kan resurser frigöras till klimatomställningar och nödvändiga satsningar på förnybar energi.
En planerad ekonomi avskaffar kapitalismens enor­ma slöseri och ersätter dagens kapitalistiska ”köp och släng”-ekonomi och vinstjakt med en produktion för att säkra människors och miljöns be- hov.
Johanna Evans

Häng med till toppmötet i Köpenhamn

Den stora demonstrationen för klimatet äger rum på lördagen den 12 december utanför toppmötet i Köpenhamn, där världens ledare samlas.
Elevkampanjen och Rättvisepartiet Socialister­na kommer att åka ner och delta. Vill du åka med oss?

Anmäl dig via telefon: 08-605 94 02, eller via e-post: info@elevkampanjen.se eller rs@socialisterna.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!