Rädda socialtjänsten

2015-04-08 14:03:16

foto: Natalia Medina
Socialarbetare protesterar mot den försämrade arbetsmiljön och låga löner.

Socialsekreterares arbetssituation har kraftigt försämrats de senaste åren. Det visar en ny undersökning från Novus, beställd av Akademikerförbundet SSR. Resultatet är skrämmande, men visar på det som facken och socialsekreterare själva sedan tidigare har larmat om. Nu krävs det krafttag i rörelserna för mer resurser och bättre arbetsvillkor.

70 procent av socialsekreterarna i Novus studie uppger att de allvarligt funderar på att byta jobb från socialtjänsten.
Den största anledningen till detta är den låga lönen och därefter kommer de försämrade arbetsvillkoren. Personalomsättningen är problematiskt stor och 64 procent uppger att arbetsbelastningen har ökat under det senaste året.
I samband med detta har sjukskrivningarna ökat lavinartat bland socialsekreterare. Enligt studien har sjukskrivningarna ökat med 45 procent jämfört med 26 procent för två år sedan.
Förutom att socialsekreterare själva drabbas hårt av arbetssituationen är det de personer som söker sig till kommunen för stöd och hjälp som förlorar på detta. Värst är situationen inom enheterna för barn och unga där arbetsbelastningen är som störst.
Risken är att detta leder till de återkommande skandalerna kring barn som inte har fått hjälp i tid och i värsta fall omkommit på grund av bristen på hjälp från socialtjänsten. Det handlar om socialsekreterare som redan går på knäna och inte hinner med sina arbetsuppgifter i tid. Kvaliteten och rättssäkerheten i arbetet hamnar åt sidan.
Situationen har försämrats efter högerns attacker på socialförsäkringen och införandet av ökad kontroll från socialtjänsten, som har ökat arbetsbelastningen och det administrativa arbetet.

”Nu bryter vi tystnaden” är namnet på den förmodligen största kampanjen och nätverket av socialsekreterare från fackförbunden Vision och Akademikerförbundet SSR. Genom olika former av protest­aktioner har nätverket ställt krav på en förbättrad arbetssituation.
Dessa protester har mestadels ägt rum i Stockholm och skulle som nästa steg kunna omfatta fler socialkontor och planera för en landsomfattande protestdag.
Situationen inom socialtjänsten börjar bli allt mer akut och en förändring är nödvändig för att inte bara uppnå en förbättring för socialsekreterarna, utan även för alla som söker sig till eller på annat sätt har kontakt med socialtjänsten. Det kan handla om en kortsiktig hjälp eller om liv eller död. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!