Rädda välfärden – förstatliga bankerna och bilindustrin

2009-05-29 19:05:15
Uttalande från ArbetarInitiativet

Krisen för de svenska bankerna till följd av Swedbanks och SEB:s svindlande affärer i Baltikum tillspetsas.
När Lettland nu står på statsbankruttens rand och en devalvering rycker allt närmare i alla de baltiska staterna kommer kreditförlusterna att explodera i de svenska bankerna.

Därav regeringens vägran att skjuta till en enda krona extra till den snabbt förvärrade krisen i skola, vård och omsorg. Därav nya ras för kronan och Riksbankens nödtvång att låna ytterligare 100 miljarder för att säkra den svenska valutareserven.

ArbetarInitiativet säger att nu får det vara nog. Folksam kan inte tillåtas riskera löntagarnas försäkringspengar genom att än en gång ställa upp på en äventyrlig nyemission i Swedbank. Alla måste inse att kejsaren är naken och att välfärden måste försvaras genom att staten en gång för alla sätter stopp för spekulationsekonomin genom ett omedelbart förstatligande av i första hand Swedbank och SEB.

Lika uppenbart är att även Saab och Volvo PV står på vippen till en nära förestående katastrof, med förutsättning att stjälpa en stor del av den svenska industrin. När GM nu övertas av den amerikanska staten, riskkapitalisterna smälter undan som smör i en stekpanna och det sista hoppet att finna nya kapitalistiska ägare av den svenska bilindustrin i dag tycks stå till den kinesiska staten, ett Fiat i nästan lika stor kris eller ryska oligarker bakom kanadensiska Magna är det dags att inse att klockan klämtar för kapitalismens förmåga att trygga en industriell utveckling.

“Vem ska äga vår bilindustri” är en fråga som ända sedan i höstas ekat utan svar från vare sig kapitalägarna, regeringen eller den tama oppositionen i IF Metalls toppskikt och S,V, MP.

ArbetarInitiativet kräver det uppenbara, att staten tar över Saab och Volvo PV nu för en dollar eller två. Vi vill erinra om att Sveriges Ingenjörer redan i oktober uppvaktade regeringen med budskapet “Våga diskutera ägandet”.

Samtidigt får ett statligt ägande, som måste underställas en aktiv kontroll av de anställda, inte ses som en kortsiktig krisåtgärd. Det är tvärtom det enda sättet att på ett planerat och långsiktigt sätt säkerställa en drastisk och planerad omställning av hela transportsektorn till elbilar och en koldioxidfri kollektivtrafik. Så kan också ett globalt exempel sättas genom att till exempel snarast möjligt ersätta inrikesflyget med snabbtåg.

Det är en uppgift som endast kan lösas genom att spränga kapitalismens trånga bojor. Med statligt ägda banker kan också de billiga och säkra krediter garanteras som detta kräver.

Vi har inte råd att inte arbeta. Försvara välfärden genom att bryta kapitalismens vanstyre.

ArbetarInitiativet den 29 maj 2009

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!