Rädda vården i Sollefteå

2013-11-29 20:30:22

foto: Mattias Lantz
Så många som 2 000 slöt upp för att demonstrera för att behålla sjukhuset i Sollefteå.

Genom åren har människorna i Ådalen gång på gång fått ta strid för att försvara sitt sjukhus. Gammal som ung har mött upp i mäktiga demonstrationer för att stoppa nedskärningar, hot om avskalning och i slutändan nedläggning. I lördags var det dags igen och det blev en folkvandring då uppemot 2 000 Ådalsbor slöt upp för att slå vakt om sitt sjukhus. Offensiv fanns med bland dem.

Manifestationen hölls utanför sjukhuset och personal och sjuka kunde följa kampen från fönster och balkonger.
En rad talare höll appeller med argument mot ­landstingspolitikernas beslut om att flytta cancervården från Sollefteå till Sundsvall.
Annika Sundbom Åström från arrangörerna av manifestationen läste högt från landstingets målbeskrivning:
– Där står att samma välfärds- och trygghetssystem ska finnas över hela länet. Det innefattar oss allihop!
Marie Eriksson, också från manifestationsledningen:

– Vi ska visa politikerna att det går att göra om, och göra rätt! Vi ska segra, ropade hon och fick demonstranterna med sig.
Men några landstingspolitiker fanns inte på plats. Även om några har börjat vingla inför ­folkopinionen står de nämligen eniga bakom beslutet och vill på börja flytten i janua­ri.
Offensiv pratade med några av demonstranterna.
Varför kom du hit idag?
– Jag vill ha sjukhuset kvar! Det är jätteviktigt för oss som bor här. Det skulle inte kännas tryggt att tvingas åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall, sa Eva Häggström.
– Jag vill fråga, vart tar de pengar­na till politikernas frikostiga pensionsavtal? kommenterade Abrahamsson argumentet om besparingar.

Vad säger du
 om politikernas argument om att en centraliserad cancervård har förutsättningar för en bättre vård?
– Vi behöver sjukhuset och cancervården i Sollefteå. Det är 30 mil till Sundsvall tur och retur. Cancerpatienter behöver sina anhöriga på närmare håll, det är bästa läkemedlet, svarade Abrahamsson, som själv har erfarenhet av vården då hans syster insjuknade i cancer.

– Det känns jätteviktigt att vara här idag! När man pratat med personal har man förstått att så mycket hänger ihop. Om de tar bort cancervården får det konsekvenser för andra delar och kan till slut hota hela sjukhuset. Det är hemskt om det är som en del politiker nu säger att de har tagit beslutet utan att egentligen veta vilka konsekvenser det får. Jag vet inte om manifestationen och motståndet kommer att räcka för att få politikerna att ändra sig, men jag hoppas på det, sa Therese Åhman.
– Vi vill ha sjukhuset kvar och vård på lika villkor. Därför är det här jätteviktigt. Jag jobbar själv på sjukhuset och tycker att kvaliteten på vården beror på vilka läkare man har. Närheten betyder mycket för bland annat eftervården, sa Anders Setter­qvist.

Manifestationen blev en mäktig, folklig varningssignal till landstingets politiker. Mobiliseringen var före­dömlig. Kyrkklockorna i Ådalen ringde den här gången till kamp och bussbolag körde demonstranter ­gratis från orter i hela Ådalen.
Om man ska vara kritisk mot något är det att varken personalens fackfö­reningar eller patientföreningarna fanns med som talare.
Demonstrationen saknade också konkreta och samlande krav som ”Riv upp beslutet – cancervården kvar i Sollefteå!”.
Manifestationen skulle också tydligare ha talat om vad som blir ­nästa steg i kampen – vad som krävs för att vinna. En Doroteaockupation? ­Lokal politisk generalstrejk?
Nu är kampanjledningen i Sollefteå beslutsam och tänker inte ge sig. De har efter manifestationen i media sagt att om inte beslutet rivs upp blir nästa steg ­Arbetsmarknadsdomstolen (på grund av mbl-brott) och de har även planer på en lokal folkomröstning som i just Dorotea.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!