Rädda vargstammen!

2011-01-27 14:16:22
I dagarna har årets vargjakt avslutats. Knappast någon politisk debatt är lika hätsk som vargdebatten.
När jag läste för till jägarexamen på 80–talet motiverades exempelvis älgjakten med att eftersom att vargen utrotats måste det till jakt för att begränsa älgstammen. Idag har vargjägarlobbyn vänt på argumentet och menar att vargen måste jagas därför att den tar död på så många älgar.

Det finns grupper som har en rent ekonomisk grund för att vilja utrota vargen. Det är framför allt renägar­na och andra djuruppfödare, och här kan man så klart ha en förståelse för problemen. Det var också till stor del renägarna som bar ansvaret för att vargen utrotades.
Bortsett från den nu omdebatterade licensjakten på 20 vargar så beviljas samebyarna skyddsjakt på de vargar som kommer in på renbeteslandet.
Efter att vargen varit utrotad under några årtionden eta­blerade sig i mitten av 80-talet ett par vargar i Värmland. Enligt Linda Laikre som är docent i populationsgenetik vid Stockholms universitet, härstammade dessa från två syskonpar, ett svenskt och ett finskt.
Två vargar sägs ha invandrat i slutet av 70–talet och en på 90-talet.
Idag uppskattas vargstammen till ca 200 individer och enligt experterna lider den stor risk för inavel. Förutom skyddsjakt som alltid bedrivits av renägare och djurägare beviljade regeringen i fjol licensjakt på 27 individer och även i år på 20 individer. Årets jakt startade den 15 januari och håller nu på att av- slutas. Media har rapporterat om tjuvjakt så hur mycket som i verkligheten fälls är så klart omöjligt att säga. Naturvårdsverket har nu sagt att man tillåter en stam på högst 210 individer i Sverige.

Miljöminister Andreas Carlgren hävdar att regeringens rovdjurspolitik bygger på att besluten ska fattas längre ner hos lokala politiska och ideella orga- nisationer. Att licensjakten skall skapa ökad acceptans i vargens utbredningsområde och ett förstärkande av genetiken genom införsel av högst 20 nya vargar fram till 2014.
Resultatet har varit att de flyttat ner beslut till lokala varghatarlobbyn och bort från expertisen. Planerna på att plantera in vargar för att hindra inavel möter också reaktioner.
Behovet av att plantera är såklart resultatet av att den naturliga vandringsvägen från Finland och Ryssland går via renbeteslandet där ingen varg kommer särskilt långt.

Enligt till exempel Linda Laikre och andra experter på området behöver vargstammen minst upp i tusen individer för att kunna betraktas som någorlunda stabil.
Samtidigt vill jag säga att jag inte alls ser vargen som ett heligt djur som aldrig får skjutas. På samma sätt som man ibland måste skjuta rävar, grävlingar och björnar m m som kommer in nära samhällen och ställer till problem så kommer man så klart bli tvungen att döda varg ibland om stammen får möjlighet att växa. Men dagens vargjakt är något helt annat.
Här handlar det om att regeringen gett efter för en liten vargjägarlobby om att skjuta ett antal utan urskiljning från en utrotningshotad djurart.

Per Johansson, är medlem i RS Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!