Rapport från Paris: Intensiva protester trots undantagstillstånd

2015-12-11 15:07:03

foto: Arne Johansson


Stämningen var intensiv när 3000 klimataktivister samlades igår för att lyssna på Naomi Kleins tal på ZAC – Zon de Action Climat – centrum för gräsrötterna i Paris. Nästan ännu högre kampnivå var det på den ”riktiga” svenska delegationen. 150 klimataktivister från Sverige som idag den 11 december hade en egen manifestation under #AgeraSverige.
Det är en extrem kontrast mellan det som de poliser och soldater som står i varje gatuhörn utstrålar – nervositet (fotografering förbjuden) – plus den rädsla som gevär och automatvapen bland människor skapar, detta mot färgerna, sångerna, självförtroendet hos klimatkämpar från världens alla hörn.
Cecile Rimboud från Gauche Revolutionnaire, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti, berättade för oss när vi kom ner den 9 december (efter 28 timmars bussfärd) att alla inom vänstern är övertygade att regeringen utlyst undantagstillståndet för att förhindra en liknande proteströrelse som efter terrordådet i januari då fyra miljoner demonstrerade mot både terrorism och rasism runt om i Frankrike. Hon får som vilken parisare som helst sin väska genomsökt uppemot fem gånger per dag bara för att ta sig till och från jobbet. Detta har även vi tillresta klimataktivister fått smaka på.

Sylie Decaux från södra Frankrike är en av alla tillresta som är på ZAC.
– Det är galet med undantagstillståndet, det är till för att stoppa just oss klimataktivister. Andra evenemang får ju äga rum. Terrorismen är så klart allvarlig men det dör fler av klimatförändringar varje dag – det borde utlysas ett undantagstillstånd mot koldioxidutsläppen istället.
Hon berättar också om en viktig klimatkamp i Frankrike där bönder och lokalbefolkning enats med klimataktivister för att förhindra exploatering av jorden. Det har pågått en ockupation under flera månader som delvis varit framgångsrik. Det finns flera sådana ockupationer som kallas ZAD runt om i landet. Till klimatveckan i Paris har bland annat 250 cyklister från ZAD:arna anslutit.

Jag träffar Hans Jürgen Kleine från Köln som berättar om den massiva kampen mot TTIP runt om i Tyskland. Han är aktiv i en av de 40 lokala kommittéerna mot TTIP som finns och den 10 oktober samlades 250 000 demonstranter i Berlin mot TTIP, då även fackföreningarna hakade på.
Något som både Hans Jürgen Kleine och Naomi Klein pratar om är att svenska Vattenfall har en stämning mot tyska staten på gång där företaget kräver 3,5 miljarder euro i kompensation för uteblivna vinster då Tyskland beslutat att avveckla kärnkraftsindustrin.
Detta och Sveriges kolkraftaffärer i Tyskland togs upp på protesten från de svenska klimataktivisterna på morgonen den 11 december. Vi hade bjudit in Åsa Romson att svara på våra frågor. Romson är ansvarig för några av de mest kontroversiella avsnitten här – skrivningar som USA fått igenom att önationerna inte ska ha rätt att ens ansöka om kompensation när de drabbas av katastrofer orsakade av de rika ländernas utsläpp.
Romson dök inte upp. Istället fick vi höra tal från bland annat Arne Johansson från Norra Järva stadsdelsråd om kampen för att stoppa motorvägen Förbifart Stockholm och Ellie Cijvat från Jordens vänner om sveket att Sverige inte ställer sig bakom fattigas länder krav på COP21 att målet borde vara 1,5 grader, samt andra frågor som matsuveränitet och förstatligande av järnvägen.
Manifestationen smyckades av en fantastisk allsång, performancegruppen We are the planets imitation av Åsa Romson och slagverkarna Feministas Acidas. Detta gjorde polisen mycket nervös och id-uppgifter från ansvarig togs in. Men som talkörerna skanderade: kampen fortsätter – klimatet ska räddas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!