Rasism mot samer fortfarande vanligt

2013-02-06 12:45:36

foto: Thomas Kieselbach, http://www.flickr.com/photos/for-my-friends/6844805192/
I förra veckan kunde man i media se notiser om en avhandling från Umeå universitet som visar att många unga samer utsatts för rasism och att många känner sig kränkta på grund av sin etnicitet.

Att ha fått stenar kastade efter sig, blivit spottad på eller kallad ”lappjävel” är idag vanliga anledningar till att många unga samer mår dåligt och känner sig kränkta. Det är en gammal rasism, men också en vardagsrasism som inte syns i media.

Den ”inhemska” rasismen mot samerna har pågått sedan nybyggarna bosatte sig i Sápmi och vidare till den statliga nazismen under Uppsala rasbiologiska institut. Idag ­fortsätter rasismen och unga samer ligger lågt i statistiken över psykiskt ­välmående, men högt upp vad gäller självmords­tankar eller -försök.
Statens Institut för rasbiologi i Uppsala (1921-58) var det första i världen av sitt slag och framstående under eran av rasbiologi och ­nazism. Då plundrades samiska gravar och samer samlades för att få sina ­skallar mätta med resultat att tillskrivas titeln som lägre stående ras av människa.

I förra veckan kunde man i media se notiser om en avhandling från Umeå universitet som visar att många unga samer utsatts för ­rasism och att många känner sig kränkta på grund av sin etnicitet.
Det framgår i avhandlingen att ju mer en person ger uttryck för sin samiska kultur, desto mer rasism får hen utstå. Exempelvis unga samer som talar samiska eller klär sig i folkdräkt utsätts oftare för rasistiska kommentarer, fysiskt våld, utanförskap och känner sig mer kränkta.
Jämfört med andra unga inom landet och samma fokusområde är det fler unga samer som har tänkt på eller försökt begå självmord. Däribland är renskötande samer väl representerade. 41 procent av de tillfrågade har blivit kallade lappjävel och många har blivit misshandlade, bespottade eller fått sten kastad på sig. Vissa vittnar om lärare som sagt att dåliga resultat beror på att eleven är same.
Siffrorna är nya för det är första gången samer i Sverige tillfrågas om välmående och ohälsa, enligt undersökningens förord. Men företeelserna är inte nya: under 2011 konstaterade det samiska centret mot diskriminering och rasism om att situationen för samer var ohållbar.
Lars-Nila Lasko vid Verddevies­su, Samiskt center mot rasism och diskriminering, berättade för Ekot:
– När det gäller att förstöra samiska skyltar kan vi konstatera att det ökar hela tiden. Vi har också samer som inte törs gå ut på kvällen i sin samedräkt. Det är flera kåtor som har bränts ned […] och andra samiska byggnader som har förstörts.
Våren 2012 förbjöds två unga pojkar i Lycksele att prata samiska på sin skola. Det var efter att en annan elev påpekat till deras lärare att de pratat samiska med varandra på rasten. Lärarens argument var: ”På den här skolan pratar vi svenska.”

Sverigedemokraterna kallar samer för ett icke-svenskt folkslag och med SD:s rädsla för ”mångkulturalism” kan vardagsrasismen ­fortsätta at splittra. Ett riktigt svar på rasismen skulle vara en landsomfattande rörelse mot rasism för att sätta stopp för attacker mot invandrare, hbt-personer, fackligt aktiva, etniska grupper och andra minoriteter.
Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!