Rasism och sexism går hand i hand

2013-02-13 13:10:30
Efter diskussionen om den sexistiska väggmålningen på Tunaskolan i Luleå (läs: Offensiv nr 1035, den 31 januari) kommer nyheterna om rasistiska attacker i Boden. Asylsökande nekas att gå på gym och en antirasist hotas med ett rasistiskt och sexistiskt hatbrev.

Det var bodensaren Anna Olofsson som väckte frågan i slutet av ­veckan i Kuriren.
Hennes kompisar nekades att skriva in sig på ett gym med hänvisning till att de saknar fullständigt personnummer (det vill säga medborgarskap).
– Det här är ju ett samhälle som ska vara integrerande. Jag tycker det är riktigt vidrigt då man snara­re förhindrar integration än främjar den, säger Anna Olofsson till Kuriren.
När Anna agerade och gick till media med det hela så fick hon ett rasistiskt och sexistiskt hotbrev. Vilket är en attack på alla antirasis­ter, att en liten minoritet tror att de kan tysta oss med hot.
”Du är ett äckligt negerluder”, stod det att läsa i brevet: ett rasistiskt och sexistiskt hot, två delar av samma mynt.

Brevet visar på en rasistisk retorik som påminner om SD-riksdagsmannen Erik Almqvist som kallade en kvinna för ”den lilla horan” när hon försökte stoppa Almqvists järnrörsgäng.
För inte länge sedan uppdagades även ett fall där en busschaufför kränkt passagerare å det värsta genom att basunera ut rasistiska kommentarer om dem i mikrofonen inför alla passagerare.

Tidigare under 2012
uppmärksammade vi även hur Raymond Ohlson, lokalt känd antirasist och asylkämpe från Rättvisepartiet Socialisterna, hotades på öppen gata av en nazist från våldssekten SMR.
Det behövs en bred rörelse mot rasism och sexism, grundat av vanliga människor för alla oss vanliga människor.

Antirasist i Boden

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!