Rasister utbuade

2009-05-20 13:08:48
”Inga gator, inga torg åt rasi­ster i Göteborg” dundrade det ut i Brunnsparken när Sverigedemokraterna inledde sin talarturne i Västsverige. Deras möten överröstades totalt.

Rasistiska Sverigedemokraterna (SD) inledde torsdagen med att tidigt på morgonen tala i Mölndal, men möttes av demonstranter ropandes ”Vad ska vi göra? – Krossa rasismen!”.
Senare provade de lyckan i Brunnsparken i centrala Göteborg, på samma plats som SD:s Erik Almqvist tidigare försökt sig på att tala på, men där han stoppades av massiva protester.

Med ett stoppat torgmöte i bagaget krävde SD denna gång en massiv polisbevakning för att kunna föra ut sin arbetarfientliga och rasistiska poli-tik. Polisen hade spärrat av ett stort område runt Brunnsparken, men in­nan talen ens börjat hade över 200 antirasister omringat Brunnsparken skanderande ”Inga gator, inga torg åt rasister i Göteborg”. SD-talarna fick inte en lugn stund för att kunna föra ut sin rasism. Då SD helt saknar lokal förankring har de kringresande sverigedemokraterna det än svårare att dra folk. Det var tre ensamma sverigedemokrater som talade för tomma intet med massiv polisbevakning.

– Det är viktigt att stoppa detta arbetarfientliga, rasistiska högerparti var än de dyker upp med sin smutsiga politik, sa Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna, kandidat för ArbetarInitiativet i valet.
– SD har inga svar på de frågor som arbetarklassen idag reser, hur vi ska försvara jobben och stoppa lönesänkningarna. Bara socialister med ett kampprogram har svaret på de frågor som arbetare idag står inför.

Två dagar senare när SD kom till Uddevalla möttes de återigen av protester. De antirasistiska slagorden ha­glade på Kungsgatan i Uddevalla, där folk samlats för att protestera mot rasisternas torgmöte.
Medan SD gjorde sitt bästa för att försöka göra sin röst hörd för den tre man starka styrkan av SD-sympatisörer som fanns på plats, gick de socialister som tog en paus från talkörerna runt och delade ut flygblad för ArbetarInitiativet som bland annat har parollen ”Antirasistiskt EU-motstånd”.

RS Göteborg
RS Uddevalla

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!