Rasistiska Fremskrittpartiet attackerar Rosengård

2009-02-26 00:38:44
Tragiskt nog, men föga förvånande, har den vetenskapligt under­måliga och hårt kritiserade rappor- ten av Magnus Ranstorp om hotet från islamismen som bl a tar upp situationen i Rosengård (se Offensiv nr 836) nu börjat utnyttjas av främlingsfientliga politiker.
Det är den norska högerpopulis­tiska politikern Siv Jensen som i ett tal nyligen sa att Norge håller på att ”smygislamiseras”. Siv Jensen är ledare för Fremskrittpartiet, ett parti som flörtar med rasism och främlingsfientlighet, och som tyvärr ock­så är det näst största partiet i Stor- tinget (Norges parlament).
Som ”skräckexempel” på smygislamisering nämnde Jensen Malmö. Hon sa att svensk lag ersatts av sharialagar i delar av staden. Som stöd för detta uppenbart vanvettiga påstående hänvisar hon till Ranstops undermåliga rapport.
 
Det är bara ett exempel på att främlingsfientliga krafter är på frammarsch i Norge. Det råder en hätsk debatt om huruvida man ska tillåta muslimska kvinnliga poliser att bära slöja i tjänsten. Regeringen tvingades dra tillbaka förslaget efter en hård kampanj i medierna. Det finns t o m krav på att justitierministern ska avgå.
Det skulle behövas en rejäl antirasistisk kampanj i Norge.
Erland Gadde, Bodö, Norge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!