Rasistiska SD måste stoppas!

2010-06-03 10:52:32
Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar nu alla att engage­ra sig i rörelsen som vill förhindra att Sverigedemokra- terna (SD) blir invalda i riksdagen. Blir de invalda är risken överhängande för en ex- plosion av rasism, så som har skett i Danmark och andra länder.

I förra valet fick SD 2,93 procent av riksdagsrösterna och kom in i hälften av landets kommuner. Det senaste året har de legat över fyraprocents­spärren i flera mätningar. I en av de senaste pressades SD ner under tre procent, men faran är långt ifrån över.

SD är ett rasistiskt högerparti som sprider rädsla och fördomar. Istället för att rikta ilskan mot de verkliga o­rättvisorna – som att miljardärer roffar åt sig allt mer av kakan medan fattigdomen bland sjuka och arbetslö-sa ökar – fokuserar SD-väljare åt helt fel håll.
Flyktingar och invandrare ”tar inte jobben”, utan utsätts för lönediskriminering som även till exempel kvinnor gör. År 2008 hade personer födda utanför EU en inkomst på enbart 69 procent av svenskföddas. Kapitalister försöker ständigt hitta sätt att ställa löntagare gentemot varandra för att pressa ner lönerna. Högerregeringens antifackliga politik som lex Laval (nya lagar som ger svenska arbetsgivare rätt gentemot facket att hänvisa till utländska påstådda avtal som ligger långt under de svenska), liksom lama fackföreningar som inte organiserar papperslösa arbetare, har öppnat upp för kraftig lönedumpning.
De som tar bort jobben är däremot företagsägare och politiker som avskedar. Förra året försvann 87 000 industrijobb och 17 000 heltidsjobb i kommuner och landsting. Detta är SD för, partiet vill göra det lättare att avskeda genom att avskaffa Lagen om anställningsskydd. I Haninge och många andra kommuner har SD röstat för stora nedskärningsbeslut. I Region Skåne lägger SD lika snåla bud- getar som styrande högerpolitiker.

SD försöker tuta i sina väljare att de inte är rasister med klart nazistiskt förflutet och att de inte är ett enfråge­parti. Samtidigt är det just en eller två frågor – invandring och kriminalitet – som är deras enda valfrågor. För att få uppmärksamhet lade SD den sista maj en ”skuggbudget”. Där vill man stoppa 90 procent av all asyl- och anhöriginvandring, minska biståndet med 29,5 miljarder kronor och sänka straffåldern till 12 år.
SD:s krigstrumma dånar ”Låt Sverige förbli svenskt”, det mångkulturella samhället är ett hot, invandrarna ska ”assimilieras” (ur skuggbudgeten). Vad är då svenskt? Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic är enligt SD:s presschef Mattias Karlsson inte svensk, då han inte rör sig eller talar på ett svenskt sätt (se Niklas Orrenius bok Jag är inte rabiat. Jag äter pizza). I samma bok visas det hur SD i Region Skåne vill avskaffa alla kulturbidrag utom till hembygdsgårdar, vikinga­muséer och folkdräktsmuséer. SD vill i ”skuggbudgeten” dra in alla bidrag till kultur som chockerar, upprör och provocerar. SD ska alltså sitta och bestämma vilken kultur som är bra.
Att säga att bara de med ett visst språk, en viss smak, en viss kultur ska erkännas av samhället är inte bara rasism, det luktar av fascismens övermänniskoideal. Medan SD:s ”kultur” stinker av likriktning betonas olikheterna mellan könen. Det lilla stöd till genuspedagogik som samhället ger ska bort.
SD hyllar inte längre rasistiska våldsdåd och har uteslutit en del ur det gamla gardet, men samma öppna rasism frodas på SD:arnas blogginlägg och bloggkommentarer. Och de som idag leder SD gick med i ett parti med tydliga nazistsympatier. Ordförande Jimmie Åkesson gick med 1995 när SD:are fortfarande gick klädda som skinheads och medlemmar dömdes till fängelse för att de hoppade på somaliers huvuden (Trollhättan år 1993).

Är inte etablissemanget också rasistiskt? Det stämmer att politiken och staten idag systematiskt diskriminerar både flyktingar och invandrare. Det är därför som RS betonar att det behövs en folklig rörelse mot SD-rasismen, det är bara vi arbetare, ungdomar och pensionärer som genom att gå samman underifrån mot rasism och orättvisor kan stoppa rasismen.
I Danmark har de stora partierna anpassat sig till Dansk Folkeparti (DF).
De danska liberalerna kallar nu invandrare konsekvent för ”främlingar” och till och med Socialistiskt Folkeparti (motsvarighet till Vänsterparti- et) har nyligen sagt att de kan samarbeta med rasistiska DF.
I Sverige läggs redan allt mer pengar på att massutvisa flyktingar och barn tvångssepareras från sina föräldrar. Det senaste moderatförslaget om att skicka tillbaka ensamkommande flyktingbarn till läger i Afghanistan är som klippt och skuret ur SD:s program. Glöm inte att Socialdemokraterna var de hårdaste motståndarna till de apatiska barnen och att MP och V redan har vikt sig för S motstånd mot en ny amnesti för gömda flyktingar.

Vad kan göras? Det handlar inte om att förbjuda SD – lagar kan inte stoppa rasister – utan om att få igång en rörelse som påverkar folk till att inte rösta på dem.
Starta diskussioner på arbetsplatser och skolor, försök få fackföreningen att ta uttalanden. Samla alla som vill göra något mot SD i stadsdelar och lokala samhällen. Anordna torgmöten, samla namn, bli fler. Affischera och sprid information mot SD på nätet såväl som i brevlådor. Om SD kommer för att ha torgmöte är det viktigt att samla många som visar att deras politik inte är acceptabel.

Men det handlar lika mycket om att ge ett politiskt alternativ. SD kan få stöd för att det finns en frustration över de orättvisor som de stora partierna är ansvariga för.
I stort har fackföreningar och folkrörelser lämnat walk over till nyliberalismen.
Kampen mot rasism handlar på sikt om att verka för att det behövs ett nytt socialistiskt arbetarparti. I år­ets val är RS det enda socialistiska alternativet med det perspektivet.

Antirasist i Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!