Rätt till asyl för hbtq-flyktingar!

2016-07-27 11:34:32
Regeringens flyktingstopp innebär att många som tvingats fly nu hotas av utvisning, fängelse eller till och med dödsstraff.
Offensiv har talat med tre hbtq-flyktingar. På Pride driver Rättvisepartiet Socialisterna kampanj mot utvisningarna.

Oleg Ivanov är en hbtq-aktivist från Kazakstan som fått kämpa i mer än 4 år för att få asyl i Sverige.

– I december ifjol greps jag och min partner av polisen, syftet var att utvisa oss. Vi hade fått avslag i alla instanser på vår asylansökan trots att vi förföljts i vårt hemland.
– På morgonen den 21 januari stod jag på Bromma iförd handklovar . Vi skulle gå ombord på ett flygplan som hade chartrats enbart för att föra oss tillbaka till Kazakstan. 

– Min partner som hade hungerstrejkat i 9 dagar fick en panikattack och fick köras till sjukhus vilket fördröjde utvisningen.
– Migrationsverket vägrade i det längsta acceptera att det fanns några nya omständigheter i vårt fall, trots att Kazakstans riksåklagare pekat ut oss i kazakisk media som ”spridare av propaganda som kan skada barns mentala hälsa”. Jag har förföljts för min sexuella läggning ända sen jag var liten och blev tidigt tvungen att flytta från det lilla samhälle där jag växte upp. 

– Vi byggde upp en egen hbtq-grupp i Kazakstan och kom ut rätt bra i media. Men vi blev attackerade flera gånger. Personer med kopplingar till polisen kunde tränga in i vår lokal och trakassera oss. Jag blev attackerad och fick bland annat näsbenet avslaget. Vi fick motta flera dödshot. Polisen gjorde ingenting utan försökte tvärtom hota oss för att vi skulle ta tillbaka anmälan.
– Men Migrationsverket ansåg att det inte fanns skäl för oss till ”välgrundad fruktan” och att vi skulle vända oss till kazakiska staten för att få skydd! Migrationsverket visar genom sina bedömningar att man helt enkelt inte respekterar hbtq-rättigheter. 

– Efter att vi fått avslag i alla instanser så förstod vi att Migrationsverket och migrationsöverdomstolen inte skulle ändra sig för då måste de erkänna att de gjort fel, att det är något fel på systemet.
– Vi förstod efter ett tag att vi måste få mediauppmärksamhet och sätta politiskt tryck på Migrationsverket. Vi vände oss till RFSL och gick ut till fler än 300 journalister och berättade om vårt fall. 

– Samma morgon vi skulle utvisas slogs vårt fall upp stort i Dagens Nyheter. Reaktionerna på artikeln började strömma in på nätet, i telefonsamtal o s v. Många var förbannade.
– Plötsligt ansåg Migrationsverket att det fanns nya omständigheter och vårt fall togs upp igen. I juni i år fick vi äntligen positivt besked – vi fick uppehållstillstånd!

– Jag är så tacksam att civilsamhället gav oss stöd! Tidigare stod jag och min partner ensamma men stödet från RFSL och mediauppmärksamheten förändrade allt. Här i Sverige har vi nu startat något vi kallar Group 4 som är en plattform för dialog och diskussion om hbtq-rättigheter. Under Stockholm Pride deltar vi i en paneldiskussion om dessa frågor. Vi drev våra personliga ärenden men i grunden handlar hbtq-rättigheter om mänskliga rättigheter för alla. ■


 

Daniel Kamau berättar:

– Hemma i Kenya blev jag misshandlad för min sexuella läggning, först av min pappa i hemmet och senare i Nairobi av främmande personer. Mina föräldrar anlitade katolska präster för att ”omvända mig” och min pappa svor att han skulle döda mig om han kom på mig igen. Nu har min familj helt brutit kontakten med mig. 

– Jag såg ingen annan utväg än att först fly från min familj och senare fly från Kenya. När jag kom till Sverige så gjorde mina erfarenheter från Kenya att jag i min första asylansökan inte sa något  till Migrationsverket om att jag var gay. Jag var rädd. Detta bidrog till att jag fick avslag. Genom andra som också är gay här i Sverige har jag förstått att jag ska gå ut öppet med min läggning och jag har vänt mig till RFSL för att hjälpa mig med mitt fall. 

– Den 25 april träffade jag Migrationsverket igen för intervjuer och jag väntar nu på besked. Jag deltar i kampen för asyl för alla.


Wilson Emeka Ibeh kommer ifrån Biafra i sydöstra Nigeria.

– Förutom att hela vårt folk är förtryckta så har jag som homosexuell utsatts för omfattande förtryck. Vårt hus brändes ned och min mamma dödades framför mig när hon försökte förhindra att jag skulle arresteras p g a min läggning.

– Nyligen stiftade Nigeria en lag som säger att den som utövar homosexualitet kan bli fängslad på upp till 10 år! De flesta afrikanska länder diskriminerar och begränsar hbtq-personers rättigheter.

– Jag väntar fortfarande på besked från migrationsverket. Om jag får avslag vet jag inte vad jag ska göra. Mina föräldrar är döda, jag har inte något eget land. I Nigeria är jag känd både som aktivist för ett självständigt Biafra och som homosexuell. Det finns många olika grunder som jag kan bli arresterad på. Men jag kallar mig själv för en ”biafra freedom fighter”– jag kommer aldrig att ge upp! Jag har deltagit i Pride varje år sedan jag kom hit till Sverige.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!