Rättvisepartiet Socialisterna polisanmäler avhopparna i Umeå

2010-03-31 13:15:46
Avhopparna från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Umeå, under ledning av Jan Hägglund, polisanmäls idag onsdag 31 mars för dataintrång, trolöshet mot huvudman och brytande av posthemlighet.

–  Vi gör denna polisanmälan motvilligt. De har haft två veckor på sig att återlämna vårt prenumerantregister och tillhörigheter, samt att upphöra med att använda vårt partinamn, sä­ger Per-Åke Westerlund, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna.
Han betonar att partiet i första hand vill debattera de politiska skillnaderna och att praktiska frågor bor­de kunnat lösas genom samtal, något avhopparna har vä­grat, även om samtal inte skulle ha förhindrat en skilsmässa, .

Prenumerantregister
Avhopparna har lagt beslag på tidningen Offensivs prenumerantregister och har skickat ut flera långa brev till ett stort antal människor, upp till 2 000 personer. Brevet innehåller uppmaningen att avsluta prenumerationen på Offensiv. Istället uppmanas man att ta en prenumeration på en tidning med namnet ”Offensiven”.
– Detta innebär brottet trolöshet mot huvudman. Vi vet inte hur de har fått tag på registret. De missbrukar registret med syfte att skada huvudmannen (RS och tidningen Offensiv), säger Elin Gauffin från RS verkställande utskott.

Partinamn
Vidare har avhopparna redan använt tre olika namn som samtliga innehåller vårt hos Valmyndigheten registrerade partinamn Rättvisepartiet Socialisterna – ”Rättvisepartiet Socialisterna i Västerbotten”,”Nya Rättvisepartiet Socialisterna” och ”Rättvisepartiet Socialisterna enhetslistan”.
De har också lämnat in en ansökan till Patent- och ­registreringsverket om att varumärkesskydda ordet ”Offensiv”. Att avhopparna använder sig av både parti- och tidningsnamnet misstänker vi är varumärkesintrång.

Privata brev
Avhopparna har även publicerat och spridit ett personligt mail från Per-Åke Westerlund till en person i London till tusentals mottagare samt publicerat detta på internet.
Vissa har fått mailet, som också har översatts till svenska, flera gånger i brevlådan.
– Mailet skickades från Stockholm till London tre dagar efter ett besök i Umeå.
– Min mailbox har uppenbarligen blivit hackad så jag anmäler dataintrång och brytande av posthemlighet, säger Per-Åke Westerlund.

Egendomar
Avhopparna har också fortsatt att använda partiets egendom, som datorer etc.
Pengar som har betalats ut till partiet för hela 2010 har försvunnit från partiets konton. Den 18 februari betalade kommunen ut 212 000 kronor till RS i Umeås konto. Dagen efteråt överfördes 200 000 till annat kon­to.
– Metoderna som används är beklagliga och påverkar såklart Rättvise­partiet Socialisterna, men inte värre än att vi kan fortsätta med den planerade verksamheten i stort. RS har även kvar medlemmar i Umeå och kommer att få fler. Den organisation som Jan Hägglund ledde var inte heller ”vår starkaste avdelning” som det sagts i media, utan en grupp som trots väljarstöd har backat de senaste åren, säger Elin Gauffin.

Länkar:
Västerbottens-Kuriren
Västerbottens Folkblad

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!