Reclaim the City – en fest på gatorna

2006-08-11 17:21:40
Odenplan fylldes till bredden av ungdomar och poliser. Bandspelare spelade musik, men överröstades av högtalarbilen som drastiskt drog upp stämningen. Bilen rullade iväg, med liveartister på flaket. Tusentals ungdomar dansade med mot Sergels torg. Musiken var nerven under hela tillställningen och den naturliga mittpunkten – slagorden lyste med sin frånvaro. Demonstrationen levde dock upp när slagordsdängan ”Inga nazister på våra gator – krossa rasimen nu” spelades som stick i en låt. Det fanns ett fåtal banderoller i rosa och svarta färger, men det politiska vakuumet var stort. Det är tydligt att de etablerade partierna övergett ungdomen, och att de nu söker sin egen väg för att påverka.

Civilklädda poliser, beväpnade med teleskopbatonger, bankade på demonstranterna efter att ett tjogtal skyltfönster krossats. Demonstranterna själva trodde att dessa civilpoliser var nazister. Trehundra blev instängda och 140 arresterades. På tisdagen hade tre personer anhållits för våldsamt upplopp – samtliga under 18 år. Väl framme vid rondellen stannade bara ett hundratal personer kvar, delvis för att det informerats om att SL-bussar var på väg för att köra iväg demonstranterna. Men bland de som var kvar fanns en märkbar glädje över att det faktiskt går att anordna en fest mitt i centrum. Reclaim the city var en ung och frisk fläkt i årets första majfirande.

Senare på kvällen rusade ett hundratal ungdomar genom centrala Stockholm och skränade, så visst fanns det personer som var där bara för att röja. En städbil vältes ner från en perrong – hur det kan vara ett sätt att visa motstånd mot kapitalismen är obegripligt. Detta var dock inte det dominerade intrycket för majoriteten av deltagarna på Reclaim – synd att det, genom medias försorg, blev det för majoriteten av befolkningen.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!