Reepalus stora vinstslag i luften

2016-09-07 13:58:13

foto: Sebastian Olsson
Kampen mot vinster i välfärden måste nu återuppväckas på nytt.

Allt tyder på att Ilmar Reepalus enmansutredning om vinster i välfärden som ska presenteras innan den 1 november blir ett enda stort slag i luften som lämnar de stora vinstdrivande vård- och skolbolagen i orubbat bo. 

Medias uppgifter om ett kommande utredningsförslag som begränsar vinsterna till åtta procent inom den skattefinansierade välfärden har väckt en absurd uppståndelse bland välfärdens nya profitörer och deras hetaste sympatisörer. Det har inte dämpats av Reepalus försök att lugna dem med tal om en nivå ”under tio procent” och att han än inte har bestämt sig. 

Capios informationsdirektör Henrik Brehmer kallar alla vinstbegränsningar ”ett angrepp mot äganderätten” medan Vårdföretagarnas Håkan Tenelius ryar om en katastrof för välfärden och Annie Lööf om ”ren och skär socialism”.

Nya kapitalistiska skolbolag som Academedia och vårdjättar som Attendo, Capio och Humana, liksom Ambea och Frösunda omsorg, tänker med näbbar och klor försvara dagens svindlande system. De vill inte ha några som helst begränsningar i sin ”äganderätt” att plundra välfärden på så mycket av våra gemensamma skattepengar till skola, vård och omsorg att det redan har lagt en grundplåt för rena vikingatåg först inom landet och nu även långt utanför på den nyliberala omvärldens mer jungfruliga vård- och skolmarknader.

Enligt Reepalus lejda företagsekonom Joachim Landström uppgick välfärdsbolagens samlade övervinster utöver en tänkt ”normal” och godkänd nivå på 10 procent åren 2005-2013 till drygt 20 miljarder kronor. Enligt Landströms modell var 591 miljoner av Attendos rörelsevinst på 807 miljoner kronor 2014 en övervinst, liksom 413 miljoner av Academedias vinst 2015.

Utbildningsföretaget Academedia satte, som Stefan Löfven uttryckt det, 60 000 barn på börsen så sent som i juni av huvudägaren, riskkapitalbolaget EQT. Nu redovisar bolaget ett resultat efter skatt på 140 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2016, en ökning med över 35 procent jämfört med förra året. 

Landström rekommenderar en modell för vinstbegränsning till 10 procent i förhållande till en vägd genomsnittlig kapitalkostnad (på engelska förkortat till WACC), i relation till både hur mycket eget kapital som satsas och till hur mycket kapital som lånas upp.  

Reepalu uppskattar enligt SVT Nyheter den privata servicesektorns vinster räknat på detta sätt till runt tio procent i genomsnitt, medan de stora välfärdskoncernernas vinster trots en kvasimarknad där priset bestäms av till exempel skolpengen ligger fyra-fem gånger så högt, mellan 40 och 50 procent. 

Men, som också SvD Näringsliv förmodar, kommer regeringens retorik antagligen att bli hårdare än lagförslaget. ”Man försöker nu hitta en balanspunkt mellan att stoppa det man kallar för övervinster men som samtidigt låter de flesta aktörer stanna på marknaden”. Landström föreslår för sin del fleråriga övergångsregler, som tillåter de flesta aktörer att anpassa sin bokföring. 

Men vinstjagande skol- och vårdbolag är en parasit på välfärden som en stor majoritet vill ha bort.

Både den skamligt otillräckliga vinstutredningen och den nya absurda debatt, som i första ronden helt domineras av välfärdsföretagen och deras doa doa-kör i media och Alliansen, kan nu förhoppningsvis provocera den breda men ännu i farligt hög grad tysta motvilja mot vinster i välfärden som fortfarande råder. För den slumrande välfärdsaktivism som ändå fått en kick av de landsomfattande vårdprotesterna måste detta innebära en väckarklocka. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!