Regeringarna förenas i angreppen mot mänskliga rättigheter

2016-03-02 12:01:25

foto: Stephen Melkisethian / Flickr CC
Protest i Washington D.C. förra året mot tortyr och för kravet på att stänga Guantanamo.

Amnesty International har under år 2015 gjort en undersökning om mänskliga rättigheter i 160 länder. Rapporten som kom ut i februari i år visar stora brister i ett stort antal länder.

–Miljontals människor lider enormt på grund av hur stater och väpnade grupper agerar, samtidigt som regeringar på ett skamligt sätt utmålar skyddet av mänskliga rättigheter som ett hot mot säkerhet, lag och ordning och nationella ”värden”, sammanfattade Salil Shetty, generalsekreterare för Amnesty International, läget i världen i samband med att årsrapporten 2015/16 släpptes.

Amnesty Internationals årsrapport visar bland annat att minst 113 av de 160 länderna inskränker yttrandefrihet och pressfrihet. 

Minst 122 av länderna ägnar sig åt tortyr och annan omänsklig och förnedrande behandling eller bestraffning. Minst 156 människorättsförsvarare avrättades eller dog i häktet.

Under 2015 befann sig över 60 miljoner människor på flykt, varav många har varit på flykt i flera år. Över 30 länder har olagligt utvisat flyktingar som är i fara om de återvänder till sina hemländer. Sverige är, om än inofficiellt, ett sådant land. 

Sverige har utvisat människor till länder som Iran, Irak, Afghanistan och Uganda, trots att det funnits bevis för att dessa människor riskerar fängelse, tortyr eller även dödsstraff om de återvänder.

Över 120 stater använde sig av tortyr eller annan förnedrande behandling eller bestraffning, och minst 30 länder tvingade olagligen tillbaka flyktingar till länder där de var i fara. I minst 19 länder har krigsförbrytelser eller andra brott mot ”krigets lagar” begåtts av regeringar eller väpnade grupper.

Dödsstraff tillämpas i ett stort antal av världens länder. Bland annat i Iran, där avrättningar enligt Amnestys rapport har ägt rum med motiveringen ”fientlighet mot Gud”. Iran har även avrättat flera ungdomar under fjolåret. 

I USA, där dödsstraff fortfarande är lagligt i majoriteten av delstaterna, har 1 422 människor avrättats sedan dödsstraff återinfördes år 1976. Ifjol avrättades 28 personer och 50 nya dödsdomar utfärdades. En äldre man med demens och psykotisk störning avrättades under förra året i Missouri, och i Georgia avrättades en man med en psykisk funktionsnedsättning, vilket strider mot USA:s grundlag. 

Amnestys rapport ger även en del goda nyheter från förra året. Mongoliet avskaffade dödsstraffet, flera politiska fångar och samvetsfångar frigavs och fyra länder godkände lagar eller lagförslag som erkänner äktenskap eller partnerskap av samkönade par.

Men brott mot mänskliga rättigheter begås ständigt inom eller av alla världens länder till större eller mindre utsträckning. 

De mänskliga rättigheterna är det minsta människor måste ha rätt till. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!