Regeringarnas åtaganden en klimatkatastrof

2015-10-08 14:39:25
Verkligt radikala åtgärder krävs för att rädda klimatet. Etablissemanget kör dock i raketfart mot samma klimatförstörande håll som innan.

Utsläppet av koldioxid måste minska med åtminstone 80 procent fram till år 2050. Två grader är ett absolut minimum att nå för att hindra en katastrof, och nu så lutar det mot att det kanske blir 3,5 grader. 

Det har lagts fram nationella bidrag om minskade utsläpp, så kallade frivilliga åtaganden, men dessa åtgärder som etablissemanget föreslår är långt ifrån tillräckliga för att vi ska kunna hålla den globala medeltemperaturshöjningen under två grader. 

Medeltemperaturen har höjts med cirka 0,9 grader sedan början av 1900-talet, och nu varnar forskare för att de ”frivilliga åtaganden” för att minska utsläppen som olika länder har antagit inför toppmötet i Paris i slutet av året istället pekar mot en uppvärmning på 3,5 grader. Ifall att det blir en så pass stor ökning kommer det att bli en katastrofal situation för miljontals människor – för att inte tala om världens natur, djurhabitat, växtlighet med mera.

– Ja, det är ju alldeles otillräckligt förstås. Vi vet ju med stor säkerhet att 3,5 grader vore en katastrofal situation för miljontals människor. När vi går över två grader går vi in på okänd mark där vi inte vet jordens buffringsförmåga, kommenterar Johan Rockström, professor vid Stockholms universitet, de frivilliga åtagandena till SVT Nyheter den 1 oktober.

Vad som verkligen behövs för att rädda klimatet är ett systemskifte bort från kapitalismens rovdrift och mot ett system där behoven sätts i första rummet. För att det ska kunna ske måste storföretag, banker, energibolag och så vidare ställas under demokratisk kontroll och styre underifrån. 

Det krävs en gemensam kamp för ett socialistiskt system. Bara så kan ekonomin och samhället planeras utifrån de behov som finns, och bara så kan vi gå mot en verklig grön omställning för planetens och allt dess livs bästa. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!